četiri godine akcije Mosta i sveučilišta

Humano srce splitskog sveučilišta

Danas je simbolično započela akcija koja je ujedinila udrugu MoSt i splitsko Sveučilište prije točno četiri godine.

Humano srce splitskog sveučilišta naziv je akcije kroz koju će studenti svaki petak u tjednu dijeliti večeru za splitske beskućnike. Točnije za 35 njih koji su smješteni u Prihvatilištu i dodatnih desetak koji iako ne borave u prostoru dođu na topli obrok i tuširanje.

Danas je podijeljen prvi obrok koji je spremljen u menzi sveučilišta i to ručak za desetak korisnika, a na meniju su bili šniceli u umaku od gljiva s njokima, kupus salata, juha i kolač. Podjeli se pridružio i sam rektor Dragan Ljutić koji je naglasio kako bez humanosti ne vrijedi ni visoko obrazovanje.

„Ono što me oduševljava je da smo na našem Senatu jednoglasno prihvatili da od Rektorata pa do svih naših sastavnica omogućimo beskućnicima ono što naši studenti imaju za svoju prehranu, ali i što mi u našem restoranu pojedemo. Možemo se pohvaliti da je to na razini jednog dobrog hotela sa četiri zvjezdice. Na našem fakultetu nisu važna samo STEM područja, medicina, biologija, kemija, već su bitne i društvene djelatnosti, prvenstveno humanost. Ako toga nema, onda nema smisla ni naše djelovanje, ni naš život, ali ni naše poslanje kao sveučilišta. Na tom tragu nastojimo njegovati i ove tradicije, te pomagati gdje god možemo da zadržimo tu razinu uljudbe, kulture življenja i davanja onima koji su potrebiti”, kaže rektor i dodaje kako nije važno da je Sveučilište jedno od najboljih u regiji, ako nije uključeno u život i rad lokalne zajednice.

Mateo Marušić, novoizabrani predsjednik studentskog zbora ističe kako su ove akcije jedan od glavnih ciljeva studenata na čiju inicijativu je ova akcija i započela.

„Iako je naš rad okrenut prema projektima jačanja studentskog standarda, sve je to ništa bez humanosti, te na s ovakve akcije vrate u realnost života. Ujedno njima jačamo kako studentski standard tako i standard života u Splitu. U akciju su uključen sve sastavnice čiji će studenti na tjednoj bazi posluživati hranu beskućnicima. Hrana dolazi iz studentskih menzi, a raditi ćemo na poboljšanju njene kvalitete iako je već sada na zavidnom nivou. Odaziv studenata je dobar, ali uvijek može biti bolje, pa će i naš rad biti usmjeren da što više studenata motiviramo na sudjelovanje u humanitarnim akcijama“, kaže Marušić.

Prihvatilište za beskućnike koje vodi udruga MoSt jedinstveno je u svijetu upravo u uključenosti i humanosti građana Splita. Naime osim studenata već više od 6 godina građani kroz akciju OLaLa kuhaju svaki tjedan za beskućnike.

„Istaknuo bih kako nam splitsko Sveučilište i studenti ne pomažu samo kroz podjelu hrane, već je ova akcija otvorila vrata suradnje na svim razinama, pa smo imali konferenciju sa Ekonomskim fakultetom, studenti medicine ovdje volontiraju, tako da je to suradnja na više razina”, kaže Dado Lelas, dopredsjednik MoSt-a.

Tisuće građana kuhali su obroke za beskućnike i po tome smo jedinstveni, te ovakvog projekta nema nigdje u svijetu, kaže Lelas, te je Split upravo po ovoj humanosti jedinstven.

Komentiraj