je li problem samo u srednjoškolcima?

I na splitskim fakultetima velik broj nepopunjenih mjesta: Što leži iza loše prolaznosti na maturi?

Iako se puno očekivalo od novog studijskog programa hotelijerstva i gastronomije koji je i danas inauguriran ni na njemu se nije upisao očekivani broj studenata.

“Imali bi upisano svih planiranih 30 studenata, a li neki od naših srednjoškolaca koji su baš htjeli ići na hotelijerstvo, nisu položili državnu maturu i to nam je problem”, kaže rektor splitskog Dragan Ljutić.

Naime, nakon provedenog jesenskog upisnog roka, na Hrvatskim je visokim učilištima nepopunjeno ostalo gotovo 12 tisuća predviđenih upisnih mjesta.

To je više od trećine istaknute upisne kvote za novu akademsku godinu, jer je u ljetnom roku, dijelom i zbog katastrofalnih rezultata državne mature, pravo na upis studija ostvarilo je više od 24 tisuće maturanata i drugih kandidata, a istaknuto je oko 42 tisuće slobodnih upisnih.

Na jesenskom roku pravo na upis ostvarilo je tek 5211 kandidata, tako da je na kraju ukupan broj upisanih studenata u novoj akademskoj 2019./2020. godini oko 30 tisuća.

“Ovo je situacija nad kojom se moramo zamisliti jer ako toliki broj nije položio državnu maturu onda se treba zapitati u čemu je problem i jesu li problem samo srednjoškolci. Kao što vidite to ima reperkusija na upis na Sveučilište, iako izgleda da smo mi upisali 300 studenata više nego prošle godine, ali mi naš dijapazon studiranja širimo, pa se zato pokazuju nepopunjena mjesta”, kaže rektor Ljutić, koji najavljuje iduće godine utemeljenje studija novinarstva i komunikologije kao i poljoprivrede.

“Što se tiče našeg Sveučilišta mi jako dobro stojimo i zato nam je važna internacionalizacija, kako bi privukli ne samo domaće studente, već i one izvan granice naše države da dođu ovdje studirati.”

Zbog loših rezultata na državnoj maturi na upisima su osobito loše prošla privatna visoka učilišta gdje je na nekim smjerovima koji koštaju i do 30 tisuća kuna godišnje, ostalo slobodno i oko 100 mjesta.

Na splitskom Sveučilištu ostalo je nepopunjeno nekoliko stotina mjesta među kojima je Pravni fakultet i to na izvanrednim studijima prava i upravnog prava. Među onima koji su ostali bez većeg broja studenata su i izvanredni studij kineziologije, ali Katoličko-bogoslovni fakultet.

Ipak ovi podaci ne čude, jer su upravo ova zanimanja najmanje tražena na zavodu za zapošljavanje.

“Na tržištu se uglavnom traže medicinske struke, sveučilišni studiji, inženjerske struke, kronično deficitarna zanimanja su matematika, fizika i informatika na PMF-u, naročito nastavnički smjer i naravno jezici, njemački i ruski”, kaže rukovoditeljica odsjeka profesionalnog usmjeravanja i obrazovanja pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Splitu Mariza Javor.

Naravno naj tražena su zanimanja u građevini i to geodezija i inženjerski smjer, ali i svi smjerovi FESB-a. Kod stručnih studija se najviše traži sestrinstvo, fizioterapija, informacijska tehnologija, računarstvo, strojarstvo, građevina, kao i turističko poslovanje, te predškolski odgoj.

Pravo, ekonomija, ali i učitelji studiji su predloženi za smanjenje kvote, kaže Javor.

I dok se neka zanimanja posebno traže, učenici za njih nemaju interesa, pa je na PMF-u u jesenskom roku na studijima matematike i fizike, ali i matematike i informatike nije se upisao niti jedan student, dok je na FESB-u ostalo dosta mjesta na strojarstvu.

Komentiraj