sa sjednice

I nakon Marjana, Marjan

Nakon što je prošli tjedan održana Tematska sjednica na temu Park šume Marjan, očito je kako se ni tamo nisu dobili svi odgovori, pa je i tijekom današnjeg aktualnog sata o istoj temi želio raspravljati vijećnnik Nenad Uvodić iz stranke Pametno.

“Nakon što je Državni inspektorat uputio Županijskom državnom odvjetništvu prijavu o sječi nedoznačenih stabala unutar Park šume Marjan, nije navedeno kolika je financijska šteta izazvana takvim postupanjem ovlaštenih osoba Grada Splita. Nakon sječe gradonačelnik Andro Krstulović Opara u izjavi za medije navodi da je uklonjeno 38.000 stabala, što predstavlja nešto više od 13.000 m3 drvene mase.

Sam glavni koordinator radne skupine za Marjan Nenad Ružić dostavio je gradskim vijećnicima na tematskoj sjednici o Marjanu, pisane materijale iz kojih je vidljivo fakturiranje oko 13.000 m3 drvene mase, ali umjesto planiranih 38.000 stabala, posječeno je 43.000, odnosno 5.000 stabala više nego je gradonačelnik ranije izjavio. Ukupan trošak sječe plaćen je oko 3,8 milijuna kuna”, istaknuo je Uvodić.

Ono što je prošlotjedna sjednica isto otkrila je i da za samo 5.500 m3 postoji dokumentacija, dok za preostalu količinu od 7.700 m3 ne postoji. Ukupan trošak sanacije potkrijepljene dokumentacijom, prema izračunu stranke Pametno je 1,6 milijuna kuna s PDV-om.

“Što je s razlikom i zbog čega je plaćeno 2,15 mil. kn više proračunskog, javnog novca? Napravili smo analizi po kojoj je to Matimi plaćeno, po vjerodostojnoj dokumentaciji razlika je 2,15 milijuna kuna. Na koji način će ova gradska uprava objasniti da preko je preko 2 milijuna utrošila na nešto za što nema dokumentacije?”, samo su neka od pitanja koje je postavio Uvodić.

Pročelnik za društvene djelatnosti, Mate Omazić je odgovorio kako je u pitanju preskočen podatak, slučajno ili namjerno govori kako je prodaja drvne mase 13050 kubika.

“To je jedini relevantan podatak. Stabla se ne broje jedno po jedno, već se utvrđuje procjena broja stabala. I Hrvatski šumarski institut je prošlotjednoj sjednici u svom izvješću donio procjenu broja stabala oko 41 tisuće. Procjene firmi i drugih sa ovim podacima pokazuju nesuglasje. Ponavljam jedini egzaktni pokazatelj je izvezena drvna masa, a u tu drvnu masu ulaze i stabla i krošnje, dakle sve ono što je samljeveno, puta kubika, puta kamiona. Temeljem toga smo i prodali, tj platili radove za ovu količinu”, rekao je Omazić.

Odgovor Omazića nije oduševio vijećnika stranke Pametno koji ga je upozorio da izbjegava činjenicu kako za samo 5 tisuća kubika posječenih stabala postoji vjerodostojna dokumentacija.

“Podržao bih kolegicu Aidu Baterelo jer se ni meni ne odgovara na pitanja, a molio bih da se to radi. U travnju sam pitao zašto je grad platio Kopilicu za 6 milijuna kuna, kad je grad mogao besplatno dobiti zemljište. Sada imamo 10 milijuna kuna javnog novca, bez da imamo potvrdu da je to sve u redu. Izgleda da osim potkornjaka na Marjanu, takvo stanje imamo i u gradskoj upravi”, jasan je Uvodić.

Komentiraj