previše katova

Ima li Kerum dozvolu od MORH-a za gradnju nebodera koji će gledati u ratnu luku?

Projekt u Lori na koji Željko Kerum čeka već više od deset godina kreće u realizaciju, restoran se srušio i počinju radovi, ali tu je još mnogo nedoumica.

Jedna od njih je dozvola MORH-a koja nije mogla biti ishođena jer su najavljene četiri zgrade gledale ravno unutar kompleksa ratne luke Lora. MORH je po informacijama dao suglasnost za gradnju, ali i ograničio izgradnju na 11 katova, Kerum najavljuje 13.

Podsjetimo, u pitanju je projekt smješten uz vojnu bazu u Lori i nasuprot Spaladium Areni, čiju su realizaciju omogućile izmjene GUP-a iz 2007. godine.

Plan se tada službeno zvao “Završetak Zrinsko-frankopanske ulice”, a na natječaju za izradu idejnog urbanističkog rješenja pobijedio je Danijel Marasović, splitski arhitekt sa zagrebačkom adresom.

Kerum kao poduzetnik, građanin i gradonačelnik

Da bi poduzetnik Kerum dobio stambene kvadrate, koje će prodavati za 2000 eura po kvadratu, u zoni koja je bila isključivo poslovne namjene u sjevernom dijelu grada (završetak Zrinsko-frankopanske, potez uz Ulicu puta Supavla, zatim dio Kopilice od Medike do Prometovih garaža), usvojen je amandman građanina Keruma u mandatu gradonačelnika Keruma.

Da bi apsurd bio veći i kvadratura projekta je s godinama rasla, a cijena projekta varirala s obzirom na potencijalne investitore. Tako je projekt u početku koštao 40 milijuna eura, pa 44 milijuna, pa 55 milijuna, da bi vrijednost ponovno pala na 40 milijuna nakon što je financijsku podršku Željku Kerumu dala grupa investitora uz projektno investiranje Agram banke, široj javnosti poznatije pod donedavnim imenom Kreditna banka Zagreb, čiji je vlasnik zagrebački poduzetnik Dubravko Grgić.

U početku je najveći neboder trebao imati 22 kata poslovne namjene i visinu od oko 70 metara, a dvije manje zgrade trebale su biti sa sedam i 12 katova i 11 tisuća četvornih metara stambenog prostora.

U dva manja tornja s 13 i 14 katova trebalo se nalaziti 17 tisuća kvadrata poslovno-stambenih sadržaja, također u omjeru 60 prema 40.

Nakon što se nije mogla ishoditi dozvola od strane ministarstva obrane za tako visoke zgrade, plan se promijenio pa je Kerum najavljivao izgradnju četiri zgrade, dvije poslovne i dvije stambene. Zgrada koja bi bila najbliže Lori je trebala imati četiri kata, a ostale zgrade šest, osam i devet katova.

Kvadratura je s vremenom ponovno porasla pa je prva ostala na četiri kata, a druga na šest katova, dok su dvije preostale narasle i to treća na devet i četvrta na jedanaest katova, a u toj najvišoj će biti hotel sa 150 soba.

“Nitko neće graditi bez da mi plati”

Posljednja informacija od investitora Željka Kerum je da će bit će izgrađena četiri nebodera, od kojih će najviši imati 13 katova. U njima će se nalaziti ukupno 125 stanova, a njihova pojedinačna površina iznosit će od 34 do 108 četvornih metara. Ono što se nije mijenjalo je cijena stambenih od 2500 eura po kvadratu, a sam Kerum kaže kako zainteresiranih ima.

Pregovarao je Kerum s brojnim investitorima za gradnju ovog kompleksa ideja je bila i da se gradi po sistemu kompenzacije, ali do danas ništa se nije maklo s mrtve točke.

Bilo je tu i kontroverza, posebno kada je građevinska tvrtka Viadukt, objavila posredstvom Zagrebačke burze kako je potpisala okvirni sporazum vezan uz izgradnju poslovno-stambenog objekta u Lori, vrijedan gotovo 44 milijuna eura.

Premda nije naznačeno gdje bi se točno gradio novi kompleks u Lori, pogotovo tolike kvadrature s obzirom na cijenu gradnje, u gradskoj upravi potvrdili su nam da su novi zahvati na tom području mogući jedino na mjestu bivše upravne zgrade i supermarketa u vlasništvu poduzetnika Željka Keruma.

On je sam tada priznao kako je pregovarao s nekim Australcima, ali i dodao kako nije potpisao nikakav ugovor.

“Taj novi stambeno-poslovni kompleks u Lori sigurno će se početi graditi, a hoću li ja biti investitor ili netko drugi, još ćemo vidjeti. Sigurno je samo da nitko neće ništa graditi bez da mi plati”, poručio je tada Kerum.

Novac je pronađen, a na 48 tisuća kvadrata bruto razvijene površine, u roku od 14 mjeseci trebao bi niknuti cjelokupni kompleks u sklopu kojeg će biti i dvije velike podzemne garaže, ukupne površine 19 tisuća kvadrata. U četiri nebodera bit će ukupno 125 stanova, a njihova pojedinačna površina iznosit će od 34 do 108 četvornih metara.

Komentiraj