Incident na otvaranju Splitskog ljeta: Netko iz apartmana poviše Peristila publiku gađao jajima

Festivalska je zastava podignuta, i na Peristilu je u nedjelju navečer izvedbom Verdijevog “Rigoletta” otpočelo 65. Splitsko ljeto.

Festival je otvorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je od nazočnih zatražio podršku u, kako je sam rekao, bitci za grad.

“’65. Splitsko ljeto! Najbolje od Splita. Sve je tu, tradicija koja obvezuje, poštovanje prema prethodnicima i budućnost koju oblikujemo. Potreban nam je povratak umjetnosti u javni prostor. Potrebni ste vi, dragi moji sugrađani i gosti, tu u javnom prostoru, da svojim sudjelovanjem u kulturnim događajima potvrdite da nema potrebe da umjetnost zatvaramo u ograničene prostore, nego naprotiv, da je što češće izvodimo na ulice i trgove kako bi bila dostupna svima. Umjetnost oplemenjuje i izgrađuje čovjeka i društvo, tome svjedoče civilizacije vjekovima, pa i naše Splitsko ljeto već dugih 65. godina.

Da bismo u tome uspjeli, trebamo biti jedinstveni. A to znači da trebam vašu potporu u ponovnom osvajanju našeg, gradskog, javnog prostora. Utemeljitelji Splitskog ljeta, koji su započeli ovu sjajnu avanturu teatra pod otvorenim nebom nisu mogli ni sanjati da ćemo mi danas kao izazove i prijetnje imati pohlepu, otimanje i zgrtanje, skrivene pod sofisticiranim izrazima poput koncesije, plodouživanja, a sve radi metra više za štekat u vašoj ulici, pjaceti ili trgu.

GALERIJA: Na otvaranju Splitskog ljeta bilo je i onih koji nisu bili baš oduševljeni

Na nama je sačuvati naš Grad, njegovu gradskost i dušu. Na nama je to činiti plemenitošću umjetnosti, poniznošću prema iskustvu povijesti, osjetljivošću i pažnjom prema baštini, otvorenošću i slušanjem preostalih stanovnika srca grada, ali prije svega odlučnošću.

Za prošle Sudamje, pred nepunih dva i pol mjeseca, konačno smo pravno osvojili svoj prostor Podruma i sad čvrsto stojimo na tim temeljima i nastavljamo u toj bitci, koja je u mnogo čemu pravna bitka, a takvih nam mnogo predstoji, stoga vas danas molim da me svojim sudjelovanjem i zajedništvom podržite u bitci za grad”, poručio je splitski gradonačelnik.

Festivalsku zastavu podignuli su ove godine ljudi iz kazališne sjene, Srđan Barbarić, oblikovatelj svjetla i Ana Marović organizatorica/tajnica Tehnike.

Potom je otpočela i prva festivalska premijera, “Rigoletto” Giuseppea Verdija u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Na prepunom Peristilu među publikom bilo je nekoliko saborskih zastupnika i splitskih gradskih vijećnika, župan Blaženko Boban te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u društvu nekadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića.

Na kraju otvaranja Splitskog ljeta dogodio se i jedan incident! Za vrijeme premijernog izvođenja opere Rigoletto netko je iz apartmana iz smjera sjevera počeo bacati jaja prema publici. Dio jaja doletio je do publike na tribinama, a neslužbeno, jedno je jaje pogodilo poznatog splitskog konzervatora i njegovu kćerku koji su potom napustili publiku.

Komentiraj