kinesko-hrvatska suradnja

Investitori iz Kine zainteresirani za gradnju Sveučilišne bolnice u Splitu, postoje i naznake o lokaciji nove bolnice

Kineski investitori mogli bi na prostoru Klisa financirati izgradnju Sveučilišne bolnice! Projekt vrijedan nekoliko milijardi kuna koji je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio prije tjedan dana ima već i zainteresirane investitore.

Riječ je o dijelu među desetak ugovora koje je kineski premijer Li Keqiang još početkom travnja potpisao s Hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o mogućnosti suradnje na nekoliko različitih područja gospodarstva.

“Na tome tragu investitori iz Kine su zainteresirani graditi novu Sveučilišnu bolnicu u Splitu, Zagrebu i Osijeku i na tome tragu smo danas ovdje vodili početne razgovore”, rekao je ministar.

Ministarstvo zdravstva još u travnu je potpisalo pismo namjere s kineskom farmaceutskom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstvenom turizmu, liječenju, financijskim potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku.

“Ovime je stvoren temelj za konkretne pregovore o projektima. Od specijalizacija i upućivanja pacijenata do ulaganja u zdravstveni turizam”, rekao je prilikom potpisivanja sporazuma ministar zdravstva Milan Kujundžić, dodavši kako je moguć i dolazak kineskih liječnika u Hrvatsku.

Danas je u ravnateljstvu Splitske bolnice održao i prvi u nizu preliminarnih sastanaka s potencijalnim investitorom tvrtkom Sinopharm, medicinskom kompanijom koja je vlasništvo države Kine, na čelu s predstavnikom tvrtke Bruce Juan na kojem su uz ministar Kujundžića sudjelovali i ravnatelja splitske bolnice Julije Meštrović, rektor splitskog sveučilišta Dragan Ljutić, župan Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ali i načelnik općine Klis Jakov Vetma, što je dalo naznake o samoj lokaciji nove bolnice. Ona bi prema riječima ministra bila namijenjena za sve građane Hrvatske, a ne samo za kineske pacijente iako bi i njih bilo tu.

“Ovdje je prerano govoriti kolika bi ta bolnica bila, to bi trebala studija izvodljivosti odgovoriti, ali preliminarno govoreći to je bolnica koja bi imala negdje oko 150 tisuća četvornih metara, a takve investicije u svijetu se kreću oko milijardu i pol eura. Strani investitor u ovom slučaju daje samo kredit po izrazito povoljnim uvjetima, a to je zapravo nove Križine i nove Firule na novome mjestu.

Sve drugo ostaje i doktori i sestre i hrvatsko vlasništvo i organizacija, a s time da bi Kinezi doveli toliko svojih pacijenata da ih Hrvati liječe, jer izrazito cijene hrvatsku medicinu od čega bi se onda mogao vraćati taj kredit”, kaže ministar Kujundžić, ali i dodaje da ovdje nije riječi o zatvaranju splitskog KBC-a već samo o dodatnom sadržaju.

Na pitanje tko će biti zaposlen u ovoj novoj bolnici, kada već sada imamo nedostatak kadra i za postojeće potrebe, ministar odgovara: “U toj bolnici kao i do sada, stoljećima iza i ispred nas radit će Hrvati.”

Klis je jedna od potencijalnih lokacija, potvrdio je to župan Blaženko Boban, a sada se očekuje da kineski investitori dostave potrebne gabarite nove bolnice, kao i uvjete, kako bi se odluka o samoj lokaciji finalizirala.

“Ono što je jako bitno je da je moguće da ovaj investitor uđe u financiranje Objedinjenog bolničkog prijema u KBC-u. Paralelno s time radi se i na ovom projektu nove Sveučilišne bolnice, koja bi se mogla naći na prostoru Klisa, ali tamo ima nekoliko potencijalnih lokacija. Ono što je investitoru jako bitno je blizina autoceste i da se isključuje blizina zračne luke. Ono što je nama važno je da nova bolnica bude što bliže aglomeraciji s oko 320 tisuća stanovnika, to jest prostoru Trogira, Kaštela, Splita i Omiša”, kaže župan.

O rokovima se još nije razgovaralo, ali nakon definiranog projekta i određene lokacije potpisat će pismo namjere i sporazum u kojem će se jasno definirati obaveze svih strana.

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović dodao je kako je ovaj projekt samo dodatna ponuda onome što splitska bolnica već sada nudi.

“Nama je važno da nastavimo sve naše projekte koji su započeli, a to su centar za akutnu medicinu, Poliklinika i Istraživački centar na Križinama, a dogodine se počinje graditi i regionalni transfuzijski centar za kojeg je sve spremno. Naravno da mi moramo planirati i budućnost i to onu blisku, pa prema tome ako postoji bilo kakva mogućnost za izgradnju nove sveučilišne bolnice s objedinjavanjem svih sadržaja koji trebaju našim građanima, ali i šire, onda je to izvanredno. Prema tome to treba podržati, ali nastavit će se raditi započeto jer smo u to puno uložili”, kaže Meštrović i dodaje kako su svjesni da već sada nedostaje osoblja, te kako neće biti lako osigurati zaposlenike za novu bolnicu.

“Zbog toga moramo biti trezveni i moramo dobro promišljati i planirati i na takav način možemo postići sve ono o čemu sada govorimo, ali u postojećim okolnostima moramo uzeti u obzir sve čimbenike i na temelju toga planirati budućnost da nam svima bude bolje”, rekao je na kraju Meštrović.

Komentiraj