vodila se žustra rasprava

Javna ustanova Sportski objekti dobila na upravljanje prostor teniskih terena

Javna ustanova Sportski objekti dobila je na upravljanje prostora teniskih terena, pri Športskom rekreacijskom centru Bačvice.

Iako je vijećnik Ante Zoričić inzistirao da se u odluku stavi njegov amandman da je Javna ustanova dužna na svojim web stranicama, na kojima će biti svi podaci o rezerviranim terminima s posebnim naglaskom, o njihovim korisnicima, tj. jesu li oni vrhunski sportaši, rekreativci, treneri ili žitelji kotara Bačvice.

Njegov prijedlog nije usvojen, već je usvojen prijedlog da se zadužuje Javna ustanova Sportski objekti da na svojim stranicama, objavi i redovito ažurira pregled korištenja termina za sve korisnike teniskih terena, u sklopu ŠRC Bačvice. Ujedno nije prihvaćen ni Zoričićev prijedlog da nadzor nad radom JU provodi gradski kotar Bačvice.

Javna ustanova tako od danas uz upravljanje ŠC Gripe, bazena na poljudu, Centra za streljačke sportove Stobreč, ŠC Park mladeži, upravlja i teniskim terenima na Firulama.

“U ovoj situaciji kada na teniskim terenima na Firulama trenira sve veći broj ne samo djece iz teniskog kluba Split, već i iz drugih teniskoh klubova, pojavila se jedna vrlo talentirana generacija 14-15 godina, koji nisu samo na nacionalnoj razini dobri, već i na europskoj i svjetskoj. Trenutno raspoloživi kapaciteti terena na Firulama ne mogu zadovoljiti njihove potrebe. Njima je potreban prostor i vrijeme za rad, ako želimo vrhunske sportaše poput Ivaniševića i Ančića. Budući da na prostoru Baterije na Bačvicama postoje 4 teniska terena, smatramo da bi ovo bila dobra odluka da se proširi djelatnost ŠC Bavice, prema JU Sportski objekti, a time će mladi sportaši dobiti potreban broj termina i prostor za rad i treniranje. JU ima najbolju strukturu za upravljanje objektima, stručnjake, i time će omogućiti napredak teniskog sporta na razini grada”, kaže pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić i dodaje kako se u dogovoru s Gradskim kotarom omogućio dio termina namjenjenih rekreativcima iz kotara Bačvice, ali i šire.

I dok je vijećnik stranke Pametno Sani Mardešić pozdravio ovakvu promjenu, ističući kako teniski klub Split muku muči sa brojem terena za treniranje, te da je suradnja sa JU Sportski objekti do sada bila dobra, pa bi to trebala biti dobra situacija kako za sportaše tako i za JU, vijećnik Ante Zoričić s time se ne bi složio.

“Proteklih mjeseci postojala je dvojba da li upravljanje ovih terena treba dati JU ili vijeću kotara, koje bi za tu namjeru trebalo otvoriti udrugu ili prepustiti nastavak upravljanja postojećoj udruzi ili možda naći koncesionara. Licitirali smo najboljim ponudama, netko bi davao terene jeftino, netko čak i besplatno, a razlog je vrlo jednostavan, jer je to vrlo unosan posao. Imamo četiri terena, a ako ih koriste treneri, a ne rekreativci onda upravljanje ovim prostorom postaje unosan. Ako imate pet trenera puta pet termina dnevno, imat ćete oko 750 termina mjesečno. Termin ovih terena je bio od 15 do 20 kuna, ali treneri naplaćuju 150 kuna. Ako treneri u znak zahvalnosti onima koji idređuju termine, da samo 50 kuna, to ispada 37 500 kuna mjesečno, na ruke. Nije ni besplatno ni jeftino”, rekao je Zoričić i istaknuo kako tereni ne služe tome da bi se pojedinci bogatili, već su oni javno dobro.

Zato je zatražio kategorizaciju na vrhunske sportaše koji bi prostore terena trebali koristiti za minimalan iznos ili besplatno, rekreativce sa prihvaljivom cijenom, trenere kojima bi cijena trebala biti tri puta veća od klasičnih termina i njih ne bi trebalo biti više od 25, ali i za stanovnike Bačvica čiji termini bi trebali biti besplatni.

“Imamo osjećaj da je grad pun ovih malih šerifa koji su zapasali i nikoga ne pitaju za mišljenje. Ovdje bih spomenuo primjer sportskog terena u Žrnovnici, kompleks koji je udaljen sto metara zračne linije od osnovne škole, u kojoj je oko 300 učenika, od kojih niti jedan na teren nije stupio, osim ako nije trenirao u nekom klubu. Tamo postoji 5-6 terena, a za onaj jedan za koji je Grad ugovorom osigurao da ga koristi škola, na njemu su parkirani automobili i on nije ozelenjen. Nema ugovora o koncesiji, nitko tu pristupiti ne može, a imali smo situaciju da je čelnik kluba osnovao udrugu, na nju je pokušao prebaciti klub, a udrugu čine on i njegova obitelj. Grad je ustao s tužbom, ali nije uspjelo. Grad po svojim obavezama daje oko 100 tisuća kuna godišnje za održavanje hladnog pogona, taj klub se raspao”, ispričao je Tonći Blažević upozoravajući kako se upravo u ovim projektima mora voditi briga o sitnim interesima, što se vidi na primjeru NK Mosor – Žrnovnica. A u Žrnovnici Mosora vole isto kao i Hajduka dodaje Blažević, a sada klub nema teren, nije mu dozvoljeno ni dobiti termine na terenima u Žrnovnici, bilo je tu i fizičkog nasilja.

“Klub broji oko 300 članova, od toga 35 je njih u prvoj momčadi. Grad je krenuo u preuzimanje terena, jednako kao i s Ekranom na Bačvicama, ali ja sam tek htio napomenuti kako se stvari oko nas događaju, a da se nikad ne sazna. Žalosno je da u Žrnovnici postoje dva kluba, ali neki ljudi bi trebali prihvatiti da ne odlučuju o svemu i da su radili greške. Neka razmisle u gradskoj upravi da se i u Žrnovici krene na način da JU preuzme terene”, poručio je Blažević. Omrčen je dodao kako i on očekuje ujedinjenje klubova u Žrnovnici.

Vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić upozorio je kako bi preuzimanje teniskih terena od strane JU moglo značiti i dodatna zapošljavanja u gradskoj tvrtki.

“U pitanju su četiri nova terena, a na Firulama ih ima sada deset što je povećanje od 40 posto, a ja sam zabrinut hoće li isti broj djelatnika to moći održavati. Vidim pravu priliku za dvoje- troje, možda čak četiri djelatnika. Ipak su te lokacije i odvojene pa bi možda trebao i neki prijevoz, a i uzbrdica je pa je nezgodno. Ne bi bilo loše da ako ima i nekih parkirališta da se daju u ruke JU koja će s time najbolje znati upravljati. Imaju već iskustva, šteta bi bilo na dati im to”, poručio je Prkić.

Komentiraj