Jeste li znali da i psi mogu ići u vrtić? Jedan postoji u Splitu, evo o čemu se radi

Splitom iz godine u godinu šeta sve veći broj pasa, neki od njih su prošli stručnu dresuru, neke su istrenirali vlasnici, a ima ih mušičavih i razdraganih koji ni u starijoj dobi nisu baš najposlušniji.

Kako bi ste izbjegli da vaš pas bude jedan od onih koji se zapliće u vaše i tuđe noge ili laje na svakog prolaznika, ekipa iz Kluba sportskih pasa otvorila je vrtić u kojem pse uče lijepom ponašanju još od malih šapa.

Sekcija vrtić podijeljena je, baš kao u svakom dječjem vrtiću, na mališe i veliše. Desetak mališa se subotom okupi na poligonu gdje pod budnim okom Ivane Lujić, Ane Bakašun i Igora Brboleže uče osnove psećih manira.

Pasmine mališa su vrlo šarolike, no zajednička je težnja njihovih vlasnika da stasaju u poslušne ljubimce. Ali kao i svi mališi, razigrani su, vragolasti i neposlušni. No dok djecu ostavljamo u vrtiću kako bi se pod stručnim nadzorom socijalizirala i učila, vlasnici u vrtiću za štence moraju biti nazočni kako bi i sami naučili tajne uspješne interakcije sa svojim psima.

Pa tako nauče da je psu važno naredbu izreći samo jednom, a pohvaliti ga mnogo puta. Te ga za dobro obavljen zadatak nagraditi slasticom.

Treneri im pomažu i da usvoje tehnike kojima će psima zadržati fokusiranost u trenutku kada bi najrađe potrčali za ostalim psima ili barem svojim repom. Međutim u pauzama između vježbi na poligonu pse puštaju da se međusobno naganjaju, igraju i nadmudruju.

Svi vlasnici štenaca mališa složni su da je iznos od 300 kuna više no simboličan za trening koji traje mjesecima. Požele li nastaviti s obukom nakon što njihovi psi u šestom mjesecu života dosegnu dob veliša, nadoplata je 200 kuna.

Vidljiv je napredak kod pasa koji su već duže u treningu, jer s manje straha i susprezanja prolaze poligon od kolega koji su nedavno ušli u program. No, i ti strahovi iščeznu ubrzo nakon što na drhturavim šapama dođu do gospodara po zasluženu slasticu.

Komentiraj