susret ministara u Splitu

Još ništa o nove lokacije splitske bolnice: Potpisani ugovori za dva vrlo važna objekta

Splitska bolnica barem za sada neće tražiti novu lokaciju barem ako je suditi po danas potpisanim ugovorima za gradnju dvije nove zgrade.

Danas su naime potpisani ugovori s ministarstvo EU fondova u visini od 40 milijuna kuna za izradu tehničke dokumentacije za dvije buduće zgrade, a uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za još 50 milijuna kuna namijenjenih Transfuzijskom centru. Tko ulaže toliki novac u nešto što bi se rušilo, odgovor je na koji nam resorni ministar Kujundžić danas nije mogao dati odgovor jer iako najavljen ostao je u Zagrebu na pregovorima s medicinskim sestrama i tehničkim osobljem.

“Ovo je veliki dan i za splitsko i za hrvatsko zdravstvo. Potpisali smo ugovore za pripremu tehničke pomoći za izgradnju dva važna, strateška projekta, sudbinska projekta. Osobito je to važno za akutnu medicinu gdje će sve hitne službe i specijalnosti djelatnosti za liječenje životno ugroženih akutnih bolesnika. Drugi objekt bi bila zgrada poliklinike sa svim sadržajima i tako ćemo mi slijediti svjetske trendove liječenja, a to je zbrinjavanje akutnih, životno ugroženih bolesnika i liječenja svih ostalih bolesnika tako da ne moraju biti hospitalizirani nego da dobiju svoju terapiju bez ležanja u bolnici”, kaže ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović, a ono što je najvažnije je osigurati objekte i opremu. Dodaje kako je trenutno u bolnici od svih zaposlenih jedna trećina specijalizanata.

“Na kraju će doći i Istraživački centar kao kruna sveg našeg rada i to na Križinama.”

S danas popisanim ugovorom napravit će se projektna dokumentacija koja će splitskom KBC-u biti podloga za traženje sredstava iz europskih fondova. O preseljenju bolnica na Klis se za sada ne razmišlja.

“Firule i Križine rade i radit će, razvijaju se, imamo za njih velike planove, a što god se pojavi u budućnosti što bi još koristilo našim građanima i što bi bilo bolje to ćemo rado prihvatiti”, kaže Meštrović, ali i dodaje kako se o premještanju bolnice nije razgovaralo s Kinezima, već o potencijalnoj izgradnji Sveučilišne bolnice.

“O tome bi li to bila treća splitska bolnica ili jedina, može odgovoriti samo struka, a ne ovako bez pripreme”, kaže ravnatelj splitskog KBC-a koji pozdravlja moguću izgradnju Sveučilišne bolnice na Klisu.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je kako su dana potpisana dva ugovora vrijedna 40 milijuna kuna, što će biti tehnička pomoć KBC-u u Splitu za razvoj infrastrukturnih projekata razvoja KBC-a.

“To će značiti bolji pristup zdravstvu građanima Splita i Dalmacije. Ujedno smo 18 milijuna kuna dodijeljeno je županijskim Domovima zdravlja, za opremanje i razvoj, što će značiti bolji pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Vlada je ugovore digla sa 7 na 73 posto u zdravstvu je ugovoreno 1,7 milijardi kuna, a još je ostalo i 50 milijuna kuna za splitski transfuzijski centar koji bi se trebao potpisati za nekoliko tjedana.”

Županija će 18,5 milijuna kuna koje je osigurala usmjeriti na više lokacija, dio od njih dobiti će Sinj, Solin i Kaštela, kao i na nabavka opreme za Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Ono što je još jedna novost je i da bi uskoro mogli dobiti Objedinjeni bolnički prijem na prostoru sadašnjeg internog prijema.

“Mi imamo osiguranih 80 milijuna kuna, 30 milijuna je iz EU fondova , a ostala sredstva daje ministarstvo zdravstva i Vlada. Natječaj je raspisan za projektnu dokumentaciju koja bi trebala biti gotova do kraja godine, a početkom iduće započinje izgradnja OHPB-a koji će zauzeti površinu prizemlja naše glavne zgrade na Firulama, ono što je danas hitni interni prijem. Trauma 1 seli na kat gdje se gradi novi odjel i Hitni kirurški prijem ćemo objediniti u jednu cjelinu i imat ćemo najbolji OHPB u Hrvatskoj.”

Kada se izgradi Centar za Akutnu medicinu površina OHPB-a će se i povećati.

Komentiraj