gdje je knjižara morpurgo?

Kačić Bartulović o odnosu Opare prema kulturi: “Sve je u gradu podređeno brzoj zaradi, a ona donosi brzi slom svega što nam je stoljećima bilo na ponos”

Gdje je nestala briga za splitsku kulturu, gdje je knjižara Morpurgo, što je sa Zlatnim vratima, zašto je centar grada Splita koji je pod zaštitom UNESCO-a postao jedan veliki fast- food, sve su to pitanja na koja građani Splita zaslužuju odgovore od gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji je došao iz svijeta kulture i upravo ovaj dio razvoja grada trebao bi biti njegov forte, poručuju iz splitskog SDP-a.

Ipak, činjenica je da su događanja u posljednjih godinu i pol dana njegovog mandata pokazala da se umjesto depolitizacije splitske kulture, osiguravanja da grad bude po svim kulturnim parametrima, gradonačelnik radio samo na devastaciji splitske kulture, poručila je Suzana Kačić Bartulović, članica predsjedništva GO SDP-a Split.

“Split za sve, ali očito ne za nas koji smatramo da je splitska baština ujedno i neprocjenjiva vrijednost nacionalne baštine. Sve je u gradu podređeno brzoj zaradi, a ona donosi brzi slom svega što nam je stoljećima bilo na ponos. Dokaz tomu je odnos gradonačelnika prema devastaciji Pjace i neriješenog problema knjižare Morpurgo za koju je gradonačelnik obećao rješenje. Podsjećam, radi se o drugoj po starosti svjetskoj knjižari koja nikada nije mijenjala svoje mjesto. S druge strane trga nalazi se obnovljena knjižara Znanja, ali su osigurana tri mjesta za bankomate. Molimo gradonačelnika Oparu, ako mu već nije stalo do mišljenja gradskih vijećnika i svih onih koji sudjeluju u kulturi grada, neka se barem posavjetuje sa svojim dubrovačkim kolegom.”

Druga bolna točka splitskih kulturnjaka su Zlatna vrata, kultna institucija koja je vratila stari sjaj za vrijeme mandata ravnateljice Tamare Visković, a onda umjesto da se osigura obećanje kako kultura ne smije imati veze s politikom i podobnošću, gradonačelnik dopušta da na gradskom vijeću budu predloženi kandidati koji ni blizu nemaju respektabilne rezultate kao bivša ravnateljica, poručuje Kačić Bartulović.

“Podsjećam, ne samo što je Visković sanirala dug od milijun kuna, već je i ostavila ustanovu u plusu od 500 tisuća kuna, a ono što je najvažnije vratila je gledatelje ne samo u divan prostor Zlatnih vrata, već i u kino Bačvice. 20 tisuća građana grada Splita ima pravo zatražiti i dobiti odgovor zašto je gradonačelniku važnija stranačka iskaznica od konkretnih rezultata.”

Još jedna od važnih tema je i prostor Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici koji bi se trebao dovršiti i dati na uslugu udrugama i društvima koje već godinama, spajajući kraj s krajem, u podstanarstvu okupljaju mlade ljude, a jedna od njih je i KUD Jedinstvo.

“Jedinstvo će u prosincu proslaviti 100 godina od svog osnutka, radi se o respektabilnom društvu, najstarijem u gradu Splitu, koje je ostvarilo niz predivnih rezultata, 1968. su plesali u Royal Albert Hallu, a dio ovog društva bili su i Ana Roje i Ljubo Stipišić. To društvo je još uvijek podstanar jer grad do danas nije imao sluha, vremena, takta ni želje riješiti njihov problem. Ako oni ne zaslužuju prostor plesne dvorane u Tončićevoj ulici onda ne znam tko zaslužuje. Privatizacija gradskih prostora zbog osobnih sitnih interesa dovela je do toga da danas prosječan građanin ne može nabrojati tri bitne splitske vrijednosti”, kaže Kačić Bartulović i poručuje gradonačelniku da je krajnje vrijeme da odgovori zbog čega devastira splitsku kulturu.

Komentiraj