retrospektiva

Kako su prošlu godinu radile političke stranke grada Splita?

Prošla je polovica mandata sadašnjeg splitskog Gradskog vijeća, a za one koji prate političku sliku grada Splita duži niz godina sigurno jedne od najnezanimljivijih i najstatičnijih.

Iako su sjednice Gradskog vijeća postale sve duže, jer onih 500 ljudi u Banovini na čelu s gradonačelnikom i njegovim zamjenicima ne znaju organizirati sjednice vijeća bez minimalno 40 točaka dnevnog reda, na njima se nisu donosile neke spektakularne odluke.

Iako je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara obećavao kako će se sjenice vijeća održavati svakih mjesec dana, da grad Split i njegove građane očekuje era projektnog i komunalnog razvoja, sve je i ove godine ostalo na “željama i pozdravima”. Gradsko vijeće je tijekom godine pokazalo da nije lako raditi kada vladajući imaju ruke “na knap” i kada za svaku važnu odluku moraju pregovarati s HGS-om.

Tako su HDZ-ovci i HGS-ovci bili najveći “fikusi” u gradskom vijeću ove godine, i osim što su grijali stolice i dizali ruke, nismo od njih čuli ni glasa, a za neke smo stvarno i zabrinuti, jer javnost još uvijek ne zna ni kako zvuče.

Ono što je ipak važno je da se opozicija sjetila da im je posao ukazivati na pogreške vladajućih, ali i ono najvažnije, davati prijedloge od kojih su neki čak i prihvaćeni. Dobro ne baš puno njih, ali i ovo malo je početak.

PAMETNO

Vijećnici stranke Pametno, njih ukupno 7 ove godine pokazali su da su najbolji kada se podjele po stručnosti. Njihova čelnica Marijana Puljak shvatila je da nije dobro da sama drži palicu, već je pametno delegirala teme i ostalim vijećnicima, pa je njihov rad u Gradskom vijeću napokon djelovao na nešto.

I ove godine vijećnik Jakov Prkić svojim cinizmom održavao je atmosferu i vijeću, ali i upozoravao na važne komunalne probleme, ne zaboravljajući ni na svoj osebujan način podbosti vladajuće zbog njihove ovisnosti o koalicijskim partnerima HGS-u.

Najbolje je to dokazao svojim amandmanom o izradi projektne dokumentacije tunela između Zapadne i Istočne obale, projekt koji je u svojoj predizbornoj kampanji nudio Željko Kerum, a koji je usvojen u rebalansu proračuna za ovu godinu i za koji se izdvojilo 20 tisuća kuna.

Natalija Tafra Bazina i ove je godine dokazala da je stručnjak za ekonomiju, pa su njene primjedbe na proračun i druga izdvajanja grada bile koncizne i informativne, iako su često prolazile bez komentara vladajućih. Kristina Vidan i ove je godine bila zadužena za odgoj i obrazovanje, ali i za teme gospodarenja otpadom koje je govorljivo obrazlagala.

Ona je uz SDP-ovac Joška Markića “krivac” što će roditelji njegovatelji od grada dobivati 500 kuna. Njihov kolega, vijećnik Sani Mardešić bio zadužen za kotarske probleme, dok je Branimir Urlić je svaštario s temama, dok je resor Nenada Uvodića ove godine bio Marjan, pa smo od njega dobili neke jako važne informacije koje vladajućima nisu bile u interesu da ugledaju svijetlo dana.

MOST

Splitski MOST-ovci ove godine nisu bili posebno glasni, pa je jedini koji se isticao bio Ante Čikotić glavni čovjek splitskih MOST-ovaca. Njihova slabost na nacionalnom nivou očito je utjecala na njihov rad na lokalnoj razini. Komunala, Marjan, urbanistički kaos i ove godine bili su glavni fokus interesa Čikotića, dok je njegov mladi kolega Ante Bradarić – Šljujo uglavnom zainteresiran za probleme prosječnog građanina , ali ne toliko glasan kao na početku mandata.

Ante Čikotić, diplomirani inženjer strojarstva, nezavisni vijećnik na listi Mosta NL u Gradskom vijeću Grada Splita, u poslovnim krugovima poznat kao stručnjak za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije ove je godine glasno lobirao za ideju Splita kao Solar City-a , zelene i ekološke prijestolnica Mediterana, koja je pobudila interes javnosti i potencijalnih investitora.

U ostvarenju tog cilja razradio je nekoliko ideja, počevši od uvođenja autobusa na električni pogon i besplatnoga javnog prijevoza za koji bi se energija proizvodila u fotonaponskoj elektrani koja bi se mogla izgraditi na saniranom prostoru odlagališta na Karepovcu.

Čikotić je ponudio i novo prometno rješenje pod nazivom “Splitski prsten” zamišljen je kao spoj četiriju velikih cesta s tri traka u svakom smjeru u punom profilu koje unutar splitskog poluotoka tvore krug. Ceste su: Domovinskog rata, Ulica slobode, Poljička cesta te Zbora narodne garde. Dužina prstena je približno 8,5 kilometara, a njegova ideja imala je odjeka i kod vladajućih. Do realizacije je daleko, ali i promišljanje o dobrim projektima je važno, pa s toga ima plus u našoj knjizi.

Ivan Barišić jedan je od onih vijećnika koji očito u vijećnici postoje da fotelja ne bi bila prazna, a MOST-ov Josip Markotić koji je u gradskom vijeću zamijenio vijećnicu Ivana Ninčević Lesandrić pokazao je kakva je stvarna situacija u toj stranci, te da neovisnost unutar političkih stranaka nije baš najbolje rješenje. On je tako često iskazivao svoj vlastiti stav i glasao protivno svojim stranačkim kolegama, čime se pokazalo da su vijećnici MOST-a u unutar gradskog vijeća nisu kohezivna grupa, već skup pojedinac. Koliko je to dobro, vrijeme će pokazati.

SDP

Tri splitska glasa ljevice nisu nešto puno, ali ove godine ipak su promijenili priču i shvatili da je važno da se čuje i njihov glas, iako ništa bitno ne mogu promijeniti.

Možda bi se moglo reći da je nakon jasno viđenog raskola unutar stranke, započela konsolidacija u njihovim redovima, ali trebat će još vremena da stvari dođu na svoje mjesto. Ona koju u gradskom vijeću prate duhovi prošlosti sigurno je Aida Batarelo koju kao bivšu dogradonačelnicu gradonačelnika Baldasara, još uvijek gledaju kroz tu prizmu. Ipak, ponekad podbode vladajuće tamo gdje ih boli iako je to sve malo i zanemarivo.

Njezini kolege Goran Kotur i Joško Markić ov godine su pokazali malo više truda, samo na prijedlog proračuna SDP-ovci su dali preko 100 amandmana, tek dva su prihvaćena, ali i to je pomak. Ipak, u globalu gledajući tek su poput “tople vodice za čaj”, koja bi sa strankom Pametno i MOST-om trebala naći zajednički jezik kako bi se neke stvari na strani opozicije makle s mrtve točke.

Naime opozicija je dva puta ujedinjeno ove godine rušila kvorum , te time pokazala svu apsurdnost tanke vladajuće većine. Možda je to pravac kojim bi trebali nastaviti i dalje.

HGS

Najbolji pokazatelj takozvanih političkih “fikusa” sigurno su predstavnici HGS -a stranke Željka Keruma za koje smo sigurni da nekima građani nikada nisu čuli glas. S obzirom na to da smo im čelnog čovjeka stranke u ovom mandatu vidjeli u vijećnici dva puta po deset minuta, nije ni čudo da nemaju što reći. A i zašto bi, koalicija je sigurna, nitko ih ne dira, mandat gradonačelnika Keruma se ne spominje, a oni su u isto vrijeme većinu svoga članstva progurali po gradskim tvrtkama. HGS-ovci su jasan pokazatelj izreke “šutnja je zlato”.

Nekoliko puta su splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari pokazali kako bez njih ne postoji i to kod izglasavanja UNIST-a, Komunalnog reda, povećanja paušala. HGS-ove packe po prstima vladajućih dva puta su u ovoj godini doveli i premijera Plenkovića u Split. Nije puno toga riješio, ali je jasno pokazao što misli o koaliciji kada je u Zagrebu s Kerumom razgovarao o situaciji u gradu Splitu??!!

HDZ

Stranka na vlasti ima jasne naputke, postaviti poneko pitanje koje ide u korist vlasti i biti tiho. Toliko tiho da se čovjek ponekad zapita jesu li su u vijećnici. Ali jesu, ne brinite, kvorum je siguran, stranačka stega je jasna, nema odlaska iz Banovine dok se ne izglasaju sve važne točke.

Ništa se nije promijenilo ni ove godine, osim što je nakon javnog sukoba sa splitskim gradonačelnikom i nakon nekoliko razgovora s premijerom, glavni čovjek splitskog HDZ-a Petar Škorić postao “tih i neprimjetan”. Nema više njegovih dugotrajnih monologa, niti odgovora opoziciji, sve je u rukavicama i toliko kulturno da je zabrinjavajuće. Nema ni pressica HDZ-a na kojima su se pričali hvalospjevi o brojnim projektima, što jasno pokazuje da nas iduće godine očekuje velika promjena nakon unutarstranačkih izbora, pa “svi junaci mukom zamukoše”.

HNS, HSLS, Neovisni za Hrvatsku, Ante Zoričić

Spojili smo ih u jedno jer pojedinačno nisu neki veliki uspjeh, oduzeli bi tek dva retka teksta. HNS-ovci se nisu proslavili u ovom mandatu , iako smo puno očekivali nakon što je Srđan Gjurković smijenio u vijećnici Gorana Kovačevića. I dok je Gjurković u prošlom mandatu bio jedan od komunikativnijih i elokventnijih vijećnika očito je da mu ovaj koalicijski status s HDZ-om nije baš legao. Pa upravo se s njihovim stavovima u prošlim mandatima najviše sukobljavao, a on je najbolji pokazatelj što se događa kada ljevica uđe u koaliciju s desnicom.

Bivša HSS-ovka koja je nakon raspada svoje stranke ušla u HNS, Mirna Kovačić pokazala se kao jedina svijetla točka ovdje okupljenih vijećnika, našla je način kako da svoju suradnju s vladajućim obogati nekim dobrim projektima. Pa je tako na njen prijedlog izjednačena cijena privatnih i gradskih vrtića, a od nje očekujemo i još koji dobar projekt.

Tonči Blažević je jedini HSLS-ovac u vijeću, nakon još jedne godine podržavanja vladajućih “kap mu je prelila čašu” pa je na kraju ove godine ipak odlučio da će samostalno donositi odluke. Koliko je to za njega dobro, vidjet ćemo do kraja ovog mandata, ali s obzirom na to da njegova stranka jedva da i postoji na nacionalnoj razini, tko zna hoćemo li ga u idućem mandatu i gledati u Banovini. Osim što je u vijećnici donosio malo dinamike nakon odlaska Podruga i Ljubice Vrdoljak s nešto cinizma i uz poneku doskočicu, s njegova strane stola rijetko su dolazili dobri prijedlozi.

Martin Mladen Pauk, gradski vijećnik stranke ‘Neovisni za Hrvatsku’ ni ove godine nije se maknuo od ustaša i partizana, a otišao je tako daleko da su jednu sjednicu vijeća napustili novinari jer njegove riječi nisu željeli prenositi u svojim izvješćima. Kako pažnju nije mogao privući pametnim prijedlozima, vraćanje u prošlost očito mu je jedino što zna, a već je svima jasno da se to neće zaustaviti ni u nastavku mandata. Njegovi proračunski amandmani poput odvajanja sredstava za MR uređaj u splitskoj bolnici, kao i za izgradnju spomenika Frani Tenti, tek su ideološki prijedlozi koji nemaju nikakvu svrhu, ali osiguravaju njegovu ruku u zraku vladajućima.

Ante Zoričić vijećnik PG-NG ništa ne postiže svojim samostalnim glasom, a i sam je to primijetio kada je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici konstatirao da već četiri godine pokušava realizirati dva projekta, hospicij Matošić i Četiri palme, projekt kojim bi se osigurao smještaj štićenicima Maestrala nakon što napune osamnaest godina. Jedina ideja koju je ove godine uspio realizirati je besplatan parking za stanare stare gradske jezgre, za koji je na kraju ispalo da ga moraju subvencionirati građani Splita.

Komentiraj