Kao scene iz SF filma: Splitski vatrogasci pokazali svoju novu opremu

Splitsku Javnu vatrogasnu postrojbu jutros je posjetilo tridesetak “vatrica”.

Sve one stigle su iz dječjeg vrtića Srećica kako bi s vatrogascima obilježili dan Civilne zaštite, ali i pogledali vatrogasnu vježbu i naučili nešto o tome što zapravo vatrogasci rade. Svi bi htjeli biti vatrogasci.

“Vatrogasci gase vatru i veliki požar”, “Spašavaju mačke i ljude sa zgrada”, “To je opasan posao i oni riskiraju život, ali ne mogu poginuti dok spašavaju mačke i pse”, rekla su nam u glas djeca koja su pažljivo promatrala vatrogasce kako gase simulirani požar u kojem je bilo i opasnih kemikalija.

“Djeca su nam česti gosti, upoznaju se s našim radom, a naša vatrogasna postrojba njima radi i vježbe evakuacije kako bi ih što bolje upoznali s onim što moraju napraviti u opasnim situacijama. Djeca to shvaćaju ozbiljnije nego roditelji, tako da imamo situacija da osnovci već sami svoje roditelje upozoravaju da se odgovorno ponašaju”, kaže zapovjednik JVP-a Split Ivan Kovačević.

U vatrogasnoj vježbi upotrebljena je oprema koju je JVP Split dobila kroz program Readiness, a kroz koju je nabavljen kombi s dojavnim sustavom vrijedan skoro dva milijuna kuna, koji locira požar i timove na terenu, te je opremljen dojavnim sustavom i dronovima koji nadgledaju teren.

“Potrebno je probuditi svijest svih građana o važnosti Civilne zaštite, pa tako i onih najmlađih. Svaki građanin uz naravno i Ustanove ima obvezu štiti imovinu i ljudske živote, a kroz institut Civilne zaštite to mogu i napraviti. Mi provodimo projekt iz programa Readiness, a svih sedam partnera danas u isto vrijeme provodi ovu vježbu”, kaže župan Blaženko Boban.

Projekt Readiness ukupno je vrijedan osam milijuna i 900 tisuća kuna, a na splitsko dalmatinsku županiju otpada milijun i 170 tisuća kuna.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

“Posljednjih nekoliko godina županija je uložila velika sredstva upravo u opremanje JVP Split, ali i dobrovoljnih vatrogasnih društava u županiji. Kupljena su vatrogasna vozila , komandno vozilo, osnovan je centar u samoj županiji koji će u slučaju elementarne nepogode koordinirati svim akcijama na terenu, uvezane su sve raspoložive snage. Napravili smo veliki iskorak, a da li je to dovoljno, ne. Još ćemo raditi na tome, a poglavito na prezentaciji važnosti Civilne zaštite”, kaže župan.

Od početka ove godine započelo se i s provedbom novog projekta iz područja civilne zaštite E-CITIJENS koji je ukupno vrijedan 22 milijuna kuna, od čega je oko dva milijuna kuna predviđeno za aktivnosti naše županije. U sklopu njega nastavit će se s aktivnostima u svrhu podizanja otpornosti lokalnih zajednica na katastrofe i jačanje kapaciteta županijskih snaga civilne zaštite.

Komentiraj