prekinuta tradicija

Kao što je i najavljeno: Ništa od Marjana i podjele fažola

Godinama se na Marjanu za 1. maj dijelio fažol, ali eto ove godine toga neće biti. Kao što je ispilan velik broj stabala, tako je uništena i svaka nada da će se tradicija nastaviti i ove godine.

Ako vam je bio gušt otići do Marjana, malo se gurati i laktariti za doći do svoje porcije fažola, eto iz Grada su se pobrinuli da ostanete u sigurnosti svoga doma, bez gužve, straha da će na vas pasti stabo zaraženo potkornjakom, sve što trebate je da – sami sebi skuhate fažol i pojedete ga u miru i tišini. Koji Marjan, koja gužva, izbjegnite ove godine sve!

Prije dva tjedna najavljivalo se kako od tradicionalnog fažola neće biti ništa i iako nam je to svima bilo nezamislivo, zaista ga neće biti. Iako je Praznik rada, na Marjan svejedno ne možemo, samo se nadamo da to nije bila izlika da se izbjegne tradicija. Podjela porcija fažola se mogla lako organizirati na nekom drugom mjestu, recimo na Prokurativama gdje se uredno dijeli bakalar kad je vrime od bakalara, tako da ne vidimo u čemu je problem!

Sindikati su u startu rekli da oni nemaju vremena za bavljenje pustom papirologijom koja je potrebna za cijeli događaj (jer imaju posla oko organizacije referendumske inicijative “67 je previše”), iz Banovine su poručili da su i program i novci spremni, no eto ipak ništa od svega. Nije valjda da nije bilo dovoljno ljudstva da se organizira sve!? Ne kažemo da se svih 500 koliko ih je zaposleno u Banovini trebalo baviti isključivo ovom tematikom, ali valjda se moglo naći određen broj ljudi za to, mogli su i ovi iz Turističke zajednice dat ruke! Na kraju krajeva, našao bi se sigurno i koji volonter (da ih se tražilo).

Kako god bilo, činjenica jest da ćemo fažol jesti ili u vlastitoj režiji, ili gledati u tv prilozima snimljenima u Zagrebu ili gdje već… Samo se nadamo da će se novci predviđeni za fažol pametno utrošiti!

Komentiraj