vrijedna donacija

Klinika za dječje bolesti KBC Split dobila bežični internet

Klinika za dječje bolesti splitskog KBC-a dobila je danas bežični internet vrijedan 70 tisuća kuna, a projekt se ostvario zahvaljujući donaciji jedne mame čije je dijete provelo vrijeme na odjelu i koja je odlučila okupiti svoje kolege poduzetnike kako bi svoj djeci u bolničkim krevetima omogućila jednake mogućnosti koje imaju i njihovi zdravi vršnjaci.

„Projekt je započeo prije nekoliko mjeseci kada je Korana Bianca Bučić zaželjela pomoći obnovi odjela i odlučila da će našem odjelu financirati postavljanje bežičnog interneta. Projekt košta više od 70 tisuća kuna, a značajno je pripomogla i tehnička služba bolnice, jer inače bi troškovi bili i veći“, kaže predstojnik Klinike za dječje bolesti, Marijan Saraga.

Ovaj projekt nadogradit će se na projekt pod nazivom “Moja učiteljica zove se NADA”, u sklopu kojeg će u rujnu splitski KBC dobiti moderno uređenu školu za male bolesnike s e-učionicom. Sakupljeno je skoro 200 tisuća kuna za ovu namjenu kroz akciju koju je organizirao Rotary club Split. Za taj novac nabavilo se 12 tableta i e-ploča koji će se naći u učionici koju dnevno pohađa oko 12 malih, najtežih bolesnika, a godišnje ukupno 350 djece.

Malim bolesnicima škola je jako važna, a na ovaj način omogućit će im se da prate redovnu nastavu, te da ne zaostaju za svojim vršnjacima, unatoč dugotrajnom liječenju.

“Za naše male bolesnike će to značiti puno. Živimo u modernim vremenima i djeca su već verzirana u tim pravcima koje svakodnevno koriste. Do sada su ih oni sami donosili u bolnicu, međutim sada će se moderna tehnologija koristiti ciljano za edukaciju. Cilj je da se ta djeca povežu, posebno ona koja su duže vrijeme na odjelu imunosuprimirana, dakle djeca koja ne mogu doći u školu. Oni će nastavu moći pratiti i preko tableta u svojoj sobi, a bit će moguće i da komuniciraju na daljinu da se spoje s nekom istovrsnom školom, te da se znanja prenose na jedan aktivan način na koji se do sada nije prenosio”, kaže predstojnik klinike za dječje bolesti Marijan Saraga.

Foto: Splitski dnevnik

Ovako organizirana nastava dat će malim bolesnicima i dodatnu nadu za vraćanje u normalan svakodnevni život.

„Plan je započeo još prošle godine u suradnji s OŠ Marjan koja ima podružnicu u splitskoj bolnici. Prema informacijama ravnateljice Zdenke Barović oprema bi trebala doći u školu krajem kolovoza i početkom rujna, kako bi nastava mogla započeti na vrijeme. Naravno da djeci ovaj pristup internetu važan, a ljeti imamo i veliki broj stranaca kojima je na ovaj način omogućena komunikacija kako s roditeljima, tako i s prijateljima. Onog trena kada smo dobili titulu ‘Prijatelj djece’ postavili smo sebi zadatke za ovu godinu i jedan od njih je bio bežični Internet i sretna sam da smo to ostvarili“, kaže glavna sestra klinike Ivanka Ercegović.

Na pitanje što još treba ovom odjelu, doktor Saraga kaže da uvijek nešto treba, ali da je ovaj odjel toliko postigao u zadnje vrijeme da bi dodatne želje značile da su neskromni.

Komentiraj