kreće i metro

“Kolodvor” u Kopilici se uskoro otvara, ali bit će “malo” drugačiji od onog koji ste zamišljali

Glavni kolodvor u Kopilici svečano će se otvoriti 9. lipnja, ali ne u onakvom obliku kako je i najavljeno.

Naime autobusnog kolodvora neće biti, a putnike koji se iskrcaju na tom prostoru dočekat će tek parking s pokojim autobusom na stajalištu koji će putnike prevoziti s jednog privremenog kolodvora na drugi privremeni kolodvor na Istočnoj obali.

Ono što je sigurno je da će ovaj privremeni Glavni kolodvor u Kopilici imati dva metroa koji će do gradske luke prevoziti putnike svakih petnaest minuta, ali to je uglavnom sve.

“Radovi u Kopilici su u tijeku, a Glavni gradski kolodvor koji će biti od 9. lipnja u funkciji može funkcionirati i bez gradskog autobusnog kolodvora koji će i dalje ostati u gradskoj luci. Tamo će se izmijeniti položaj perona i dodatnim ulazom i izlazom omogućiti lakše prometovanje autobusima, a u Kopilici će biti samo autobusno stajalište na koje će se upućivati putnici iz međunarodnog i nacionalnog željezničkog prometa, kako bi se preveli u gradsku luku”, rekao nam je splitski dogradonačelnik Nino Vela i najavljuje kako bi radovi na ovom prostoru trebali biti gotovi za dva tjedna dok će autobusno stajalište biti završeno do početka lipnja.

Upravo za tada je najavljeno uvođenje nove prometne regulacije preko trajektne luke, a prema riječima dogradonačelnika Vele s ovim projektom doskočit će se rješavanju prometnih gužvi u ovoj sezoni.

“Ne želimo u sezoni graditi autobusni terminal, a nova prometna regulacija koju uvodimo u trajektnoj luci olakšat će prometne gužve za ovu sezonu. S njom ćemo povećati protočnost, te će se kroz trajektnu luku prolaziti pet do šest puta brže nego do sada, a povećat će se i broj linija javnog prijevoznika za tri puta pa se dnevno planira tom dionicom prevesti oko 45 tisuća putnika. S postavljanjem nove prometne regulacije započinje se idući tjedan, a njena primjena započeti će krajem svibnja ili početkom lipnja”, kaže Vela.

Da uređenje Kopilice neće biti završeno u ovoj godini bilo je jasno i “pticama na grani” posebno kada se zna da se sam natječajni postupak rastegnuo na gotovo dva mjeseca.

Tako ćemo cjelokupni projekt privremenog kolodvora u Kopilici vrijedan skoro 14 milijuna kuna vidjeti tek iduće godine, ako se u međuvremenu ne smisli još neko privremeno rješenje.

Komentiraj