kaos

Kopilica: Automobili se parkiraju na dječjem igralištu, a divlji psi šetaju bez nadzora

Na Kopilici problemi nikako ne prestaju, a nakon bitke s privremenim kolodvorom koji je trenutno zaustavljen, sada ih čeka bitka za dječje igralište.

Naime, iako je grad Split osigurao parkiralište za potrebe “metroa” koje se nalazi na samom ulazu u željeznički kolodvor i koji se plaća, on zjapi prazan. Ali zato se našlo drugo rješenje, auta se parkiraju na prostoru dječjeg igrališta, jer ipak tako se “ušpara” koja kuna.

Tako su djelatnici HŽ-a zauzeli dječje igralište, vjerojatno u glavi smatrajući da je to idealan prostor, kao stvoren da ga brzinski prenamjene, a možda i misle kako u Kopilici nema djece. Možda čak i misle da rade uslugu djeci iz tog kvarta da se ne igraju po igralištu koje gradska uprava obećava urediti dugi niz godina, ali sve ostaje na tome. Naime još uvijek se vrši prepucavanje u čijoj je taj prostor nadležnosti, HŽ-a ili grada, a dok se to riješi, ma znate kako to kod nas ide.

Za to vrijeme stanari Kopilica po parkiranim automobilima ostavljaju poruke i nadaju se da će netko od vlasnika automobila shvatiti da dječje igralište nije parking. Još uvijek optimistično apeliraju na moral vlasnika vozila , te nisu situaciju prijavili komunalcima. Za sada.

GALERIJA: Kaos na Kopilici

Ali automobili nisu jedini problem zbog kojeg se djeca ne mogu u Kopilici igrati na svom igralištu, tu postoji i manji problem čopora pasa koji već duži niz godina na tom prostoru, ali i u drugim dijelovima grada plaše građane.

Psi su vlasništvo Bože Transportera koji nelegalno živi i drži pse u napuštenoj zgradi u Kopilici. E sada, Božu neki nazivaju dobrim duhom grada, a nadimak “Božo Transporter” je dobio po legendarnom engleskom glumcu Jasonu Stathamu iz filma “Transporter” na kojeg sliči. Živi u teškim uvjetima, preživljava od skupljanja boca, a sav novac troši na 15-tak pasa koje drži u svom dvorištu, a koji često šetaju gradom bez nadzora. Iako je njegova briga za napuštene pse pohvalna, jasno je da nad njima nema kontrolu, niti se o njima adekvatno može brinuti.

Nadležni o ovom slučaju znaju sve, izlaze na teren uglavnom na prijavu udruge, volontera, građana, naprave zapisnik, oduzmu pse koje mu veterinarska inspekcija vrati jer su neki psi čipirani.

“Ovaj problem spada pod komunalno redarstvo koji su nam unatrag nekoliko tjedana rekli da je problem kompleksan i da oni to ne mogu sami riješiti već da se obratimo policiji jer je to prekršajno djelo. Organizirala se Udruga Sehaliah, volonteri i građani i poslani su mailovi komunalcima, policiji. Pritisak je rezultirao sastankom nadležnih.

Tražili smo da predstavnici Udruge Sehaliah prisustvuju sastanku, dozvolu nisu dobili jer sudionici sastanka nisu odobrili. Važno je bilo prisustvovanje Udruge Sehaliah jer je upoznata s tematikom dobar niz godina, trude se ukazati na problem duže vremena, naravno, uvijek bivaju ignorirani. Ti psi žive u neprimjerenim uvjetima, hodaju ulicama grada i samo je pitanje vremena kada će se dogoditi veće zlo”, kažu stanari Kopilice.

Na njihov upit što je dogovoreno rečeno je da će veterinarska inspekcija uz pomoć komunalaca i policije riješiti problem. Saznajemo da su psi prije nekoliko dana oduzeti Boži. Poslan je mail načelniku policije je li kompletan čopor uhvaćen i adekvatno zbrinut? Jesu li trajno oduzeti i je li veterinarska inspekcija izdala nalog za oduzimanje pas?

U odgovoru nadležnih stoji kako je s ASECOM prošli tjedan oduzeto deset pasa, a u posljednja dva dana još tri, te da je za sva daljnja postupanja nadležna veterinarska inspekcija. Stanovnici Kopilice upozoravaju kako se problem i do sada rješavao na ovakav način, te da je to tek polovično rješenje koje neće donijeti nikakve rezultate, te ističu da je jasno da će se problem riješiti tek kada se dogodi veće zlo.

Komentiraj