Traže izmjenu ili obustavu projekta

Stanovnici Kopilice uputili apel Kolindi i Plenkoviću: “Na najsuroviji način ugroženi smo projektom Grada Splita”

Predstavnici stanara Kopilice i Kopilica LIVE uputili su danas dopis predsjednici Kolindi Grabar Kitarović te predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću.

Dopis prenosimo u cijelosti.

“Poštovani.

Poštovana Predsjednice Republike Hrvatske, poštovani Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, kroz Vaše političko djelovanje ste nebrojeno puta izjavljivali da Vam se svi mogu obratiti u slučaju kad su ugroženi.
U ovom slučaju smo mi, oko pedeset obitelji iz Splita, odnosno njegovog predjela Kopilica na najsuroviji način ugroženi projektom Grada Splita “Privremeni autobusni kolodvor u Kopilici”.
Sam projekt je smješten na prostor dječjeg igrališta, čime gubimo bilo kakav sadržaj za djecu, a o čemu smo pisali i Pravobraniteljici za djecu, neposredno uz naše kuće, dok nas dijelovi projekta okružuju ostavljajući nas u pravom getu.
Zdravlje nam je ugroženo ispušnim plinovima, a svakodnevan život bukom motora autobusa i putnika.
Legalno smo tu, iako su neke od nas HŽ izigrale ne davajući nam stanove u otkup, kao i ostalim stanarima, po nekom svom, nepoznatom kriteriju.
Sam Grad Split, koji se nikad o nama brinuo niti nam je izgradio ikakav sadržaj, ovaj projekt je napravio mimo struke, koja se cijela javno pobunila protiv njega, mimo GUP-a, koji jasno govori da bilo kakvom projektu prethodi širenje Hercegovačke ulice na četiri trake, nepoštujući zakone, budući da se niti u projektnoj dokumentaciji ne zove svojim imenom nego se rade pravne egzibicije poput te što se izgradnja autobusnog kolodvora naziva rekonstrukcijom željezničkog kolodvora, te se u ishodovanju građevinske dozvole pozivaju na čl. 72 Zakona o željeznici kojim trvde da je ovo “modernizacija, obnova i održavanje željezničke infrastrukture”.
Nas, koji smo praktično usred projekta, Grad ništa nije pitao, te nam osporava bilo kakvo pravo da budemo stranke u postupku, a Gradonačelnik, kojem smo više puta pisali, nas još nije primio, a niti nas spomenuo nije. Za njega ne postojimo!
Projektu je prethodila rekonstrukcija Hercegovačke ulice u kojoj smo ostali bez odvoda oborinskih voda, a naglašavamo da smo nekoliko puta poplavljivali, o čemu smo također pisali Gradonačelniku, koji se i na to oglušio.
Molimo Vas da zaustavite ili barem naložite izmjenu ovog projekta jer su nam njime u ovom obliku ugrožena temeljna ljudska prava.”
I mi imamo pravo na dostojanstven život!

Predstavnici stanara Kopilice i Kopilica LIVE, stoji u potpisu.

Komentiraj