"kriv je anti antifašizam"

Kotur povezao grafite na Skalicama i skandalozne izjave talijanskog političara

Toleriranje fašističkog vandalizma dovodi do klicanja predsjednika Europskog parlamenta “talijanskoj Istri i Dalmaciji”, ustvrdio je Goran Kotur grafitima s ustaškim i nacističkim simbolima na splitskoj osnovnoj školi i skandaloznim izjavama Antonia Tajanija.

“Grafiti s fašističkim porukama mržnje, poput ovih na Osnovnoj školi Skalice, redovito nas podsjećaju na činjenicu da policija počinitelje ovakvih nedjela gotovo pa nikad ne otkriva. Isto kao što nisu otkriveni ni počinitelji uništenja oko tri tisuće antifašističkih spomenika.

Bez obzira na to što se mržnja koje su puni zidovi deklarativno osuđuje od strane vlasti, neučinkovitost policije u ovakvim slučajevima se vidi iz aviona. Volio bih da sam u krivu, ali se izgleda kod nas fašistički vandali koji napadaju na Ustavom definirani hrvatski antifašizam uglavnom otkrivaju tek onda kad se sami zaglave, primjerice ispod postolja biste Rade Končara. A vidjeli smo da u nekim drugim slučajevima policija može biti učinkovita.

Na žalost, s obzirom da se na najvišim razinama državne vlasti tolerira ustaški pozdrav ‘za dom spremni’ kao ‘stari hrvatski pozdrav’, nije ni čudo da se grafitima na zidovima ide koji korak dalje. Svaki novi slučaj nepostupanja policije na odgovarajući način vodi prema zaključku da je vlasti stvarno bliže ono što piše na zidovima nego u našem Ustavu.

Takvo ponašanje je ne samo pogrešno nego i štetno za hrvatske nacionalne interese. Više sam puta upozorio da profašističko ponašanje u Hrvatskoj može u konačnici dovesti u pitanje hrvatske granice. Ako se napada hrvatski antifašizam koji je Istru i Dalmaciju vratio Hrvatskoj, a veliča NDH koja je poklanjala hrvatski teritorij Italiji, onda nije ni čudo da se današnje hrvatske granice osporavaju u Italiji.

Hrvatski ‘anti antifašizam’ dobrim je dijelom odgovoran što talijanski eurozastupnik Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke, smije bez da trepne reći:’Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!’ i govoriti o tim hrvatskim regijama kao ‘dijelu Italije’, napisao je Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split.

Komentiraj