Podigle se tenzije

Krenulo prepucavanje: Urlić prozvao Oparu da podržava kriminalno djelovanje u Banovini

Aktualni sat najzanimljiviji je dio Gradskog vijeća , a od samog početka današnje bilo je jasno da je opozicija spremna na bombandiranje vladajućih.

Odmah od početka krenulo je s MOST-ovim vijećnicima , ali glavni napad ipak je došao od strane vijećnika stranke Pametno koji su  istaknuli kako odgovore od gradske uprave vrlo teško dobivaju, ponekad ih čekaju i više mjeseci. U početku gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije reagirao na elaborirana pitanja vijećnika opozicije, ali pitanje vijećnika Branka Urlića ipak ga je dignulo na noge.

“Možda neću dobiti odgovor na ovo pitanje, ali nadam se da neke druge institucije hoće. Dao sam prisegu da ću svoj rad kao gradski vijećnik savjesno obavljati, a da neću samo dizati ruke, a u posljednje vrijeme sam utvrdio višestruke štete na proračun grada Splita. Neke od tih šteta su navedene u vijećničkim pitanjima, gradskoj upravi i gradonačelniku, a odgovor nikad nisam dobio. Susreo sam se s očitom opstrukcijom što će biti dalje stvar za djelovanje povjerenice za informiranje, a ne znam dokle će to ići. Ako se te situacije ponavljaju konstantn , a tu govorimo o nepotpisivanju ugovora za zakupe nekoliko godina, kriminala koji se događao s postavljanjem plakata gdje se dvije godine nelegalno plakatiralo, zatim pitanja nelegalnog korištenja kampa u Stobreču. Zanima me da li gradonačelnik podržava ovaj očiti kriminal koji se događa u Banovini i da li ga podržava zbog stranačkih i koalicijskih interesa”, pita se Urlić, ali i dodaje kako bi se upravo ove slučajeve trebalo koristiti za skidanje stigme sa svih djelatnika Banovine.

“Ako gradonačelnik ne želi utvrditi tko su krivci za ove milijunske štete u gradskom proračunu i građana Splita, nadam se da će to napraviti DORH i USKOK”, rekao je Urlić, na što je reagirao gradonačelnik.

“Molit ću da specificirate sve vaše primjedbe, osobito navode da podržavam kriminal u Gradskom vijeću. Izvolite ih navesti i skinut ćete tu mrlju tako da će te kao službena osoba u ovom gradu to uputiti nadležnim službama”, rekao je splitski gradonačelnik, a Urlić je dodao kako njegov odgovor samo potvrđuje da i dalje podržava kriminalno djelovanje u Banovini te da je i sam upućen u to što se doagađa.

“Može li gospodine vijećniče ova zadnja primjedba da podržavam kriminal i da znam sve, molim vas potpišite je i preuzeti ćete odgovornost za ovo i pred sudom i pred javnosti, hvala vam najljepša.” odgovorio je uz kiseli osmijeh splitski gradonačelnik.

Ivana Barišića iz MOST-a  zanimala je zabrana prometovanja Livanjskom, Zagrebačkom i Sinjskom ulicom. Naime ovim prometnicama zabrana je prometovanja za sva vozila osim autobusa javnog gradskog prijevoznika i taksija.

“Iako ova regulacija odavno postoji, nedavnim postavljanjem znakova ona je postala vidljivija, ali mnogi ne poštuju tu zabranu i ignoriraju je. Najviše je ignoriraju prijevoznici koji ne spadaju u gradski prijevoz, a obavljaju linijski prijevoz putnika i to na linijama Split- Omiš- Split i Split- Trogir -Split. Kako osigurati da se poštuje zabrana kretanje prometa ovim ulicama?”

“Zabrane su bile, ima onih koji su ih konstantno kršili, s novom regulacijom prometa i s novom organizacijom uz to, ali i većim angažmanom redarstva te prometne policije, ali i okretaja određenih prometnih tokova će se vjerujemo i taj broj prekršitelja smanjiti, ali će ih uvijek i biti”, odogovorio mu je dogradonačelnik Nino Vela, ali Barišić s ovakvim odgovorom nije bio zadovoljan jer mu nije odgovoreno na pitanje zašto se to sve do danas dozvoljavalo.

“Neki prijevoznici ovakvim svojim radom oštete Promet za oko 8 milijuna kuna godišnje jer osim što krše ove zabrane prometovanja, krše još neke propise, a kasnije sve to grad Split sanira”, kaže Barišić , a Vela odgovara kako u ovom slučaju treba sudjelovati i policija i na tome se aktivno radi jer nije sve u nadležnosti grada.

Jakova Prkića iz stranke Pametno je zanimala sanacija Karepovca

“Prva faza je skoro zgotovljena i to prije roka, što je dobro, ali ako se uskoro ne krene s drugom fazom, ono s čime smo Karepovac nasuli će erodirati , a folija koja mora doći kao prekrivka u toj drugoj fazi štiti upravo od toga. Ali nas štiti i od procjednih i oborinskih voda. ”

Vela kaže kako je nužno krenuti u nastavak radova, ali i dodaje kako su faze financijski, a ne tehnički nesretno podijeljene.

“Zbog toga se događaju ovakve stvari , a ovakva podjela napravljena je puno prije nego se započela realizacija prve faze. No dobro, prva faza ide jako dobro, međutim važno je što prije ugovoriti tehničke elemente, druge i treće faze. U intenzivnim smo razgovorima s ministarstvom, kako bi uskladili sve detalje, a ono što je nužno napraviti je drenažni sloj i plinski zdenci prije početka treće faze. Za to će se vrlo skoro raspisati javni natječaj , a za nešto više od mjesec dana će krenuti i ovo drugo, ali to ovisi o ministarstvu, a ne o nama. ” kaže Vela.

Komentiraj