strašan podatak

Kronično nedostaje liječnika primarne zdravstvene zaštite: Ginekolog od 80 godina u splitskom Domu zdravlja mijenja svoje kolege na četiri sata

Prošlo je više od pola godina od donošenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a Županija splitsko- dalmatinska ga još nije počela provoditi, kažu liječnici obiteljske medicine.

Ministar zdravstva je u listopadu 2018. svim županijama i Gradu Zagrebu poslao naputak da usklade svoje pravne akte sa Zakonom, a do danas ne postoji još ni startni dokument.

“Drugo je drastičan manjak liječnika i medicinskih sestara. Prema procjenama povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu liječničkog zbora nas nedostaje 30 do 40 posto i stoga mi tražimo da se i broj timova i sredstava za primarnu zdravstvenu zaštitu udvostruči”,  kaže Josipa Rodić, specijalistica obiteljske medicine, predsjednica Hrvatske udruge ugovornih ordinacija.

Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti sve su županije do 30. lipnja trebale donijeti 4 odluke, a jedna od njih je i koliki će broj ordinacija ostati pod Domom zdravlja, dok bi preostali liječnici trebali dobiti odluke o ugovornim ordinacijama.

“Druga odluka je ona o dežurstvima jer vi danas imate u Osijeku i Splitu gdje liječnici odrađuju dežurstva bez ugovora što je protuzakonito, te odluka o funkcionalnoj integraciji ustanova s hitnom medicinskoj pomoći, dok je četvrta ona o visini zakupa. Prijetnje s tržišnim zakupninama su van pameti zato što se u primarnu zdravstvenu zaštitu mora ulagati i to županije moraju raditi, a ne od njih crpiti sredstva”, kaže Rodiš koja je ovom prilikom iznijela i poražavajući podatak o nedostatku liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Tako u obiteljskoj medicini nedostaje 1100 liječnika, pedijatara 188, ginekologa 190, a u dentalnoj medicini oko 600 timova.

“To znači da su naši timovi zbog nedostatka zaposlenih pretrpani i nemamo dovoljno vremena da se posvetimo pacijentima.”

Ujedno je zastrašujući podatak i da u sustavu primarne zaštite radi čak 18 posto umirovljenih liječnika, a koliko ih radi bez licence točno se ne zna. Tako najstariji liječnik ima 75 godina, ginekolog od 80 godina u splitskom Domu zdravlja mijenja svoje kolege na 4 sata.

Liječnici su se danas okupili ispred Općinskog suda u Splitu gdje traje suđenje doktoricama Josipi Rodić i Mariji Divić, predsjednici sekcije ginekologa.

“Prijavio nas je doktor Petric, bivši ravnatelj Doma zdravlja SDŽ zbog nanošenja duševnih boli i klevete, jer smo ga između ostalog prozvali da nije ulagao dovoljno u kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, nije raspisivao specijalizacije i nisu povučena sredstva iz Europskih fondova za opremanje naših ordinacija. Ujedno su ugovoreni i timovi bez nositelja gdje ste direktno zakinuli osiguranike koji nemaju 40 sati tjedno svog izabranog liječnika”, kaže nam ginekologica Marija Divić i dodaje kako je nakon svega Petric i dalje pomoćnik ravnatelja i to na mjestu koje odlučuje o kvaliteti i kvantiteti primarne zdravstvene zaštite, kao da nije bio ravnatelj koji je to na svojoj poziciji mogao dovesti u red.

“Prvo me tužio za duševne boli u iznosu od 10 tisuća kuna Petricu, a 10 tisuća njegovom odvjetniku kojem je u 2018. godini došlo preko milijun kuna za sve izgubljene sporove unutar Doma zdravlja. Ujedno 10 tisuća kuna trebam platiti i svojoj odvjetnici i trenutno sam iz ambulante u svojoj pauzi gdje me izvanrednom kontrolom kontrolirala direktorica HZZO-a zato što zapošljavam umirovljenika, navodno bez licence na 4 sata, a to nikad u životu nisam radila. Radim non stop i imam grupnu praksu s još dvije kolegice, a sustav kada te hoće lomiti, lome te sa svih strana. Moj ginekolog kojeg sam ja naslijedila ima 80 godina, ima licence i mijenja kolege na 4 sata dnevno uz dozvolu i znanje HZZO-a koji je mene došao po prijavi kontrolirati. Pametnom dovoljno”, ističe Divić, ali i dodaje da upravo njeni javni nastupi o nekvaliteti zdravstvene zaštite i o timovima bez nositelja uzrok hajke koja se nad njom vrši.

“Liječnik kojega povuku da mijenja kolege u Makarskoj, Imotskom ili na Visu, onda taj liječnik ne odrađuje ono što je ugovorom s HZZO-om plaćen, a to je rad od 40 sati za svoje pacijente. Ta dva dana ga ravnatelj posuđuje, šalje na druga mjesta i time oštećuje pacijente, HZZO jer ga ne obavijesti, ali oštećuje i državni proračun. Upravo za to je doktor Petric dobio odštetu za duševne boli na ovom sudu”, kaže na kraju splitska ginekologica.

Komentiraj