Ljeto je pred vratima: Evo kako najbrže postići da se za vama na plaži svi okreću

Ljeto nam već opasno kuca na vrata i vrijeme je da skinemo sa sebe onaj višak odjeće i da prošetamo svoje tijelo u kupaćem kostimu po plaži.

Priznajte u ovo doba, razmišljanje o ovoj hipotetskoj situaciji mnogima je noćna mora. Višak kilograma se u zimskim mjesecima zalijepio baš ondje gdje niste planirali, a skidanje istih je, priznat ćete i sami, ponekad nemoguća misija. Ili možda i nije, ako je vjerovati brojnim oglasima koji svakodnevno iskaču po društvenim mrežama, a koji nude rješenja u roku od mjesec dana. Izazov u 30 dana, tako je prijevod tih brojnih aplikacija koji vam jednim klikom nude program vježbi i prehrane koje će vam pomoći dok kažete keks da na plaži izgledate kao Kim Kardashian. Dobro, možda Kim nije bila najbolji izbor, ali neka od njenih sestara možda jest.

E sada, i vaša novinarka je ovu zimu uživala u dobrim zalogajima, pala je tu i koja krafna zahvaljujući kolegi Goranu koji nas je podsjetio na ljepote djetinjstva kada smo ih i bez problema mogli pojesti po deset komada, a one nisu odlazile u bokove. Moram se pohvaliti i kulinarskim djelima moga supruga koji je vjerojatno krivac za onaj višak na stražnjici, a i butine su na njegovu dušu. Skupio se tu koji kilogram viška, ne tako strateški raspoređen, naravno da bi bilo ljepše da su otišli iznad struka, a sada je vrijeme da ih se riješimo, jer nema divnih kaputa koji bi to mogli pokriti. Zato se vaša vrla spisateljica dosjetila da stavi na test te izazove koji vrište sa svih strana i da doznamo je li realno da u 30 dana dobijemo figuru iz snova.

Za pomoć sam zamolila dvojicu stručnjaka, iz fitness centra Gyrja u Solinu, Bornu Siriščevića i Antonia Perića da mi pomognu u ovom malom istraživanju. Njih dvojica završila su DIF i već dvije godine aktivno razvijaju programe vježbanja, pa u njihovoj teretani možete naći funkcionalne treninge, Bootycamp, Glutes i core za žene i Big bells program za muškarce. Rade oni i na kondicijskim treninzima solinskih tenisača i rukometašica, pa dobro znaju što su to pravi izazovi. Pazite, neće vam oni tek tako dopustiti da odrađujete program bez da vas prvo na početničkom tečaju koji traje mjesec dana upute u to kako svaku vježbu izvoditi pravilno.

I tako smo se dogovorili, 30 dana osmišljenog treninga, koji možete i sami provoditi u njihovoj teretani, pod budnim okom ove dvojice mladih trenera, a uz to pratiti program prehrane. Neće biti lako uz posao i djecu, a Borna i Antonio odmah upozoravaju da nekih jako vidljivih promjena ne bi kod mene moglo ni biti. Dakle, ako ste nakupili iznad 5 kilograma ovakav tip vježbanja pokazat će kod vas rezultate, međutim na moju kilažu očekivanja su tek od 1 do 3 kilograma. Kod nekih bi se u ovih mjesec dana moglo dogoditi i da dobiju koje kilo, jer se masnoća pretvara u mišićnu masu koja je ipak teža. Ono što je važno je i prehrana koja je u ovom slučaju 70 posto posla, a uz to dolazi i kretanje, vožnja biciklom ili rolanje, koje je nužno kada ne radite treninge, barem pola sata, što nije puno odvojiti.

Odradili smo mjerenja na Taniti, zanimljivom aparatu koji se nalazi na Pomorskom fakultetu, a kojim upravlja mladi profesor Luka Pezelj. Dakle, ovaj aparat izmjerit će vam svaki milimetar viška masnog tkiva, a zaprepastit će te se kada otkrijete da vam uz sve to procjenjuje i metaboličku dob koja nekada može biti i veća od očekivane. Mjerenja su odrađena u dvije minute, staneš na aparat sa što manje odjeće, a Tanita izbaci sve potrebne rezultate.

Nakon toga krenuli smo u teretanu na dogovor. Tri dana u tjednu po sat vremena treninga, najblaža je to verzija, možete odabrati i petodnevni trening, ali dogovor je pao da se ipak nećemo ubijati do kraja.

“Za početak tri puta, to će biti dovoljno, ali ako bi provodili cjeloviti tridesetodnevni izazov onda je 6 puta tjedno nužno treniranje. Upravo takvo treniranje nalazite unutar Insanity treninga, koji bi rezultate dao, ali tek u roku od dva mjeseca. Ipak pravi rezultati vide se tek na duge staze, tako da neka razlika između 3 ili 5 treninga dnevno u mjesec dana neće biti toliko vidljiva”, kaže Borna, a Antonio dodaje da je uvijek nužno odrediti koliko je velika razlika u rezultatima i isplati li se lomiti za to.

“Omjer cijene i kvalitete je bolji u tri treninga tjedno, ali naravno na duže staze. Ono što je važno naglasiti je da se ovakav trening ne može odrađivati kući, jer da bi vježbe bile funkcionalne moraju se pravilno raditi. Ujedno,  svi smo individualni, jedna osoba može kroz ovakve treninge napredovati jako puno, a netko malo i to je tako velika varijacija da se ne može predvidjeti. Ono što je važno je da netko tko ima motiv i drži se prehrane postignut će određene rezultate,” kaže Antonio. Ono što ćemo ovim izazovom dobiti je tehnički dobra izvedba i povećana snaga i izdržljivost, a upravo to se pokaže na redovnim testiranjima koje sa svojim klijentima u Gyrji odrađuju nakon mjesec dana.

“Sve jako puno ovisi o prehrani, a ako želite izgubiti kilograme 80 posto je prehrane, a 20 posto treninga. Ako je u pitanju oblikovanje tijela onda je trening ipak važniji. U cijelom procesu od 30 dana ne možemo očekivati puno, ali jedno je sigurno, izgubiti možete od 1 do 3 kilograma,” kažu treneri.

Prehrana s manje ugljikohidrata, a za doručak svaki dan Budwig protokol jedino je čega se u ovom eksperimentu nisam željela odreći. Recept je izvorno kreirala dr. Johanna Budwig,  njemačka kemičarka i izumiteljica papirne kromatografije za masnoće u krvi, doktorica farmaceutske kemije i fizike. Izumila je detektiranje masnoća u krvi 1951. godine, te se tako započelo s istraživanjem metabolizma masnoća i detekcijom prisutnosti svake pojedine masne kiseline u krvi. Za svoja je znanstvena postignuća sedam puta bila nominirana za Nobelovu nagradu.

RECEPT:

2 žlice svježeg posnog sira

2 žlice kefira

2 žlice lanenog ulja

7 oraha

7 bajama

1 žlica meda

1/2 limunovog soka

 

Sve sastojke izmiješati štapnim mikserom, orašaste plodove meljete neposredno prije upotrebe, a sve morate popiti u roku od pola sata i tek pola sata nakon toga možete popiti kavu. Vjerujte mi bit ćete nakon ove kombinacije dugo siti i puni energije, a priprema se doslovno u pet minuta.

A sada je vrijeme da krenemo na izazov, Borna, Antonio i ja krećemo u istraživanje, a vas pozivamo da nam se pridružite. Rezultate možete dijeliti s nama na Facebook stranici, a dat ćemo vam i nekoliko savjeta kako ćete preživjeti uskršnji ručak, a da ne sagriješite puno.

Slikajte se na početku i kraju ovog eksperimenta, izmjerite obujam struka, nogu, bokova i ruku,  pa ako želite možete s nama podijeliti svoje rezultate. Tri, dva jedan, eksperiment je krenuo.

 

 

Komentiraj