humanitarna akcija

“Ljubav je na djelu i ti si dio mene”: Donacija u visini jedne kave nekome može puno pomoći

Desetu godinu za redom splitsko Sveučilište i Caritas pokrenuli su humanitarnu akciju “Ljubav na djelu i ti si dio mene” koja će se održati u periodu od ponedjeljka 11. do 17. prosinca.

Tijekom akcije prikupljat će se nekvarljiva hrana, odjeća, higijenske potrepštine i igračke, a studenti i zaposlenici mogu svoj prilog dati u svim restoranima Studentskog centra, na svim sastavnicama Sveučilišta te na recepcijama studentskih domova Hostel Spinut i Dr. Franjo Tuđman. Kutije za donacije je donirala Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom Split – DES.

“Sintagma ‘Dobro je činiti dobro’ ono je čime bi se trebali voditi. Jednom sam na radiju čuo nešto što stalno ponavljam ‘Kada činite dobro, nemojte očekivati da vam se vrati, već budite sretni da imate mogućnost da činite dobro’. Upravo je ova akcija nešto što može razveseliti ljude koji nisu u poziciji da imaju koliko i mi i da je red ono što imamo podijeliti. Nekada je dobro učiniti i da nitko ne zna, važno je ono naše osobno saznanje da smo napravili dobro djelo i da smo omogućili ti našim sugrađanima da ne budu žedni gladni, da dobiju odjeću. Ujedno svaka akcija koja je potaknuta od strane naše mladosti je hvale vrijedna”, rekao je rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić.

Ravnateljica Caritasa časna Vlatka Topalović istaknula je kako se Caritas brine za oko 3000 korisnika kroz različite programe, a ova akcija je glavni pokazatelj kako Sveučilište brine o cjelovitom razvoju svojih studenata.

“Ljudi pričaju o siromaštvu u Venezueli, u Africi, a mi smo svaki dan svjedoci takvih teških priča. Od samohranih roditelja, do beskućnika, do žena i djece koje su žrtve obiteljskog nasilja. Radimo s najmarginaliziranjim osobama koji svakodnevno dolaze po pomoć u Caritas i radosna sam da studenti prepoznaju važnost pomoći upravo njima.

Nije mala stvar da jedno veliko Sveučilišta spušta svoj pogled i da se stavlja u rang s potrebitima, a da svi studenti i suradnici sveučilišta imaju jednu skromnost i jednostavnost i da prepoznaju da osoba u potrebi ima svoju vrijednost i da je vrijedna truda, pogleda i bilo kakve pomoći.”

Tijekom akcije po jedan dan u kafićima Tinel i Kantun C (Medicinski fakultet) te u kafiću Sveučilišne knjižnice studenti i ostali gosti kavu mogu umjesto novcem platiti namirnicom koja će se također donirati Caritasu. Darovi potrebitima započeti će se dijeliti 18 prosinca i trajat će sve do Badnjaka.

“Studenti sada prolaze kroz stresno razdoblje ispita i kolokvija, ali za ovakve akcije uvijek ima vremena. Mi svi tijekom blagdana idemo kući, ali ne smijemo zaboraviti ni one koji nemaju jednaku situaciju”, kaže predsjednik Studentskog zbora Mateo Marušić.

Sveučilište u Splitu humanitarnu akciju organizira u suradnji sa Studentskim centrom, Caritasom Nadbiskupije Split te Uredom za pastoral mladih, uz podršku Studentskog zbora.

Komentiraj