"nije bilo druge"

Lovci na Marjanu ubili Špira: “Nije bilo lako, bio je pametan i izuzetno jak vepar sa zlatnom kljovom…”

Na Marjanu više nema vepra Špira.

Nakon skoro dvije godine od kada smo ga prvi put ugledali, lovci tvrtke Lovtur, ovlaštene da se brinu o divljim životinjama na području Park šume Marjan, morali su ga ukloniti. Ubijen je u utorak, 8. siječnja.

Nije im bilo lako jer ispostavilo se da je Špiro pametna životinja, koja je imala i zlatnu kljovu i bila bi odlična životinja za rasplod. Ali nakon što je donesen naputak o uklanjanju svih divljih svinja sa zaštićenih područja zbog pojave afričke svinjske kuge, nije postojala nikakva druga mogućnost osim da Špiro plati glavom.

“Od 20.12 naputak je resornog ministarstva da se divlje svinje sa zaštićenih područja ne smiju hvatati ni premještati, te nismo imali nikakve druge mogućnosti nego izvršiti odstrel. Nije ga bilo lako naći, radi se o pametnoj životinji koja je od 24.12 izbjegavao sve naše zamke. Mi ga pratimo još od 10. listopada i imamo ga pod kontrolom, dolazio je na hranilice, a da smo ga mogli uhvatiti to bi bilo odlično. Bio bi dobar u našim lovištima jer se radi o izuzetno jakom vepru sa zlatnom kljovom, pa bi s njim imali dobru genetiku lovne divljači”, kaže nam Mladen Balić, predsjednik županijskog Lovačkog saveza.

Nakon što je Špiro ubijen, uzeti su uzorci mesa, nalazi su bili uredni pa se njegovo tijelo neškodljivo uklonilo.

“Nije završio u loncu, već je zakopan u rupi koja se dezinficirala, tako da smo napravili sve kako bi ga uklonili na pristojan način i radi građana koji su ga poštivali”, dodaje Balić.

Komentiraj