“Marjan je kao Hajduk, smije ga voditi samo onaj tko ga voli”: Danas se u Banovini vodila burna rasprava o sječi na Marjanu

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zatražio je od gradskih vijećnika da mu doslovno daju “prazni ček” kako bi se nastavila sanacija Marjana.

Početnih 2,5 milijuna kuna je potrošeno, a za čišćenje još najmanje 10 tisuća kubika stabala treba još novca.

Opozicija je na ovaj prijedlog vrlo burno reagirala.

“Emocije koje su prevladale vijećnicima, zbog toga što je većina vas privržena sačuvanju baštine. Ja i moje kolege činimo sve da se Marjan spasi, a zbog toga trebamo vašu pomoć. Prošlog puta i ovog puta je došlo niz strelica na moj račun koje su bolne, a pitanje je jesu li one za pronalaženje rješenja ili za političke rane, ali obećavam da me one neće smesti. Grupa ljudi koje vole ovaj grad, stručnjaci, povjerenstvo za Marjan, osiguravaju ono što je ovdje označeno kao loše, muljanje, protuzakonito. Otkad ja upravljam ovim gradom nismo zatajili niti jednu situaciju, pa tako i ovdje. Mjesta za politiziranje, mjesta za populizam, mjesta za podmetanja nema, vrijeme za traženje krivaca, optužbe i ostale priče ostavite za vaše press konferencije i priopćenja. Vodeći se zaključcima jednog od vijećnika, zahvaljujem kolegi Urliću, znam da ćemo donijeti dobre i zajedničke odluke”, kaže splitski gradonačelnik.

Zato je vijećnicima predložio dva zaključka, prvi “Prihvaća se izvješće stručnjaka sažetih u mjerama koje je predstavio lokalni koordinator Nenad Ružić“, a drugi “Zadužuje se gradonačelnik da osigura dostatna sredstva za uklanjaje izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode i suzbijanja potkornjaka u Park šumi Marjan”

Opozicija se pobunila, a MOST-ov Ante Čikotić zatražio je stanku zbog novih izvida Općinskog odvjetništva zbog četiri kaznene prijave. Smatra da su se okolnosti promijenile posebice s toga što gradonačelnik novac namjerava dati izvođaču koji je i uzrok kaznenih prijava.

“Mislim da guranje pod tepih nije rješenje ove ozbiljne situacije. Sada mi trebamo dati novac ljudima protiv kojih se rade izvidi i koji su dio istih, izvođaču koji je sjekao neoznačena stabla. U početku je bilo 20 stabala, sada ih je preko tisuću. Mislim da je velika sramota za one koji su sudjelovali u procesu sanacije i da će repovi ovog postupka trajati i dalje”, kaže Čikotić, a Petar Škorić iz HDZ-a prozvao ga je da uznemiruje javnost.

“Svatko može podnijeti prijave i službe moraju izviditi stanje, zato ne treba stati život. Mislim da smo postigli suglasje da se sanacija nastavi i proces dovrši, a na ovakav način ovaj proces sabotirate.”

Nakon toga gradonačelnik je povukao zaključke i zatražio još jednu pauzu u nizu da se usuglase novi zaključci s predstavnicima klubova.

A prije pauze profesor Milan Pernek kaže da će se potkornjak širiti sve dok se ne uništi cjelokupni alepski bor ili dok se ne suzbije zaraza, a starost šume nije krivac za sadašnje stanje, te da je u feromonskim klopkama tri puta manje potkornjaka nego prošle godine što znači da se situacija poboljšava.

“U Bavarskoj je potkornjak uništio cijelu šumu. Ovo područje i Dalmacija su na udaru suše, viših temperatura i većeg vegetacijskog razdoblja, što potkornjak iskorištava. Svijet je suočen s time i morat ćemo se prilagoditi novim uvjetima. Prema onome što smo radili 3 godine u šumi, prosječno se radi o 70-godišnjem stablu. Poznato je da alepski bor živi 150 godina, pa procijenite je li to staro stablo. Postavljaju se feromonske klopke, a sljedeće najvažnije je dati prostora struci nakon razdoblja prve faze sanacije. Pošumljavanje i obnova Marjana mora biti u ingerenciji stručnjaka da bi se vratio sjaj šumi. Treba planirati povratak autohtone vegetacije.”

A nakon što su vijećnici i javnost pošteno pokopali projekt izgradnje vlaka kroz Marjan koje je za čišćenje šume od potkornjaka predložila JU Park šuma Marjan, sada ni taj prijedlog više nije loš. Barem vijećniku Martinu Pauku koji je samo jedan od vijećnika među kojima su Ante Zoričić.

“Cijela situacija je mogla biti izbjegnuta da se nije popustilo grupama koje su se pojavile na Facebooku i predstavili se jači od stručnjaka. Da su se napravile traktorske vlake, sve je davno moglo biti riješeno”, kaže Pauk, a vijećnik Tonći Blažević iz HSLS-a zatražio je da se otvoreno kaže kakav je stvaran broj nedoznačenih posječenih stabala. Pametno u isto vrijeme traži odgovornost.

“Voli se reći da sadašnja vlast nije puno kriva jer je dobila sve u nasljeđe. Odgovornim se mogu smatrati bivši i sadašnji ravnatelj JU Park šume Marjan. Nek nam gradonačelnik kaže zašto nije ispoštovao sve zaključke od 4. travnja. Hladnokrvno ih je ignorirao. Grubšić je u lipnju postao ravnatelj, dok je tadašnji ravnatelj, za kojeg se tvrdilo da nije dobro radio, postao njegov pomoćnik i savjetnik. Gradonačelniče, želite nam poručiti da se ovako dobro radilo. Marjan se neće dovršiti ni do svibnja, jučer smo na terenu rekli da će biti dobro dovrši li se do Nove godine. Javna ustanova 80 posto troši na plaće. Koja je onda svrha Javne ustanove? Plaćali smo ju za nešto što nisu radili, a sad moramo platiti njihov nerad”, pita se MOST-ov vijećnik Ante Bradarić Šljujo.

HDZ-ovci se ne slažu da je Javna ustanova spremna zatvaranje.

“Moj prijatelj Šljujo je za vrijeme jučerašnjeg obilaska govorio da stanje Park šume nije onakvo kakvo je on očekivao. Izrekao je svoj stav koji je bliži onome što jest nego ono što sada slušamo. Neodgovorno je ponavljati broj nedoznačenih stabala. Odakle broj od 1300 nedoznačenih stabala? Volio bih da struka to potvrdi”, kaže HDZ-ov vijećnik Ante Jukić, a njegov kolega Petar Škorić podržao je njegov stav i dodao kako ukidanje JU nije riješenje.

Ono što opoziciju najviše intrigira su vijesti koji dolaze s terena, jer kažu da upravo neredovite informacije stvaraju “ćakule”.

“Ovako se misli da se nešto taji. Trebamo imati iskrena izvješća minimalno svakih 15 dana. Rokovi su ti koji su probijeni, pa se nije trebalo ni obećavati da će biti kratki. Čujem da ćemo morati prihvatiti zaključak o odobrenju sredstava potrebnih za nastavak sanacije. Kolega Škoriću, Marjan je zaista nastao u bivšoj državi, u vrijeme najcrnijeg mraka”, kaže Jakov Prkić iz stranke Pametno, a njegov kolega Sani Mardešić dodaje:

“Marjan je kao Hajduk, smije ga voditi samo onaj tko ga voli. Kosorić je vegetirao na svojoj funkciji, Koharević je minorizirao probleme, a Grubšić je u sukobu s gradskom upravom. Zapošljavali se po babi i stričevima. Kako će takva JU promijeniti situaciju koju je sama proizvela? G. Ruščić je javno rekao da JU ne radi svoj posao. Sječa će se puno bolje odraditi nego planiranje nečega novoga. Novi planirani datum kraja prve faze sanacije je 15. svibnja. Kladim se u vijećnički honorar da to neće biti tako. Sada stižu vrlo zahtjevne drage. Datum se pomiče već 3 puta, a znamo da će se opet micati. Spominju se traktorske vlake. Ovo što je odrađeno su staze gdje su samo posječena stabla. Da su bile traktorske vlake, bilo bi uništeno tlo. Sada je to odrađeno puno bolje. Da smo lani krenuli sa sanacijom, spasili bi 10 tisuća stabala”, poručuju iz stranke Pametno.

Komentiraj