PROMISE- Personalized Medicine Inquiry-Based Education

MEDILS predstavio program vrijedan dva milijuna kuna

U prostorima Mediteranskoga instituta za istraživanje života predstavljen je projekt ‘PROMISE- Personalized Medicine Inquiry-Based Education’.

Projekt ukupne vrijednosti gotovo dva milijuna kuna, financiran je sredstvima Erasmus+ programa, a realizira ga kroz dvogodišnje razdoblje Mediteranski institut za istraživanje života, kao koordinator projekta s projektnim partnerima: Sveučilištem u Splitu, Sveučilištem u Zagrebu, Sveučilištem Pompeu Fabra iz Barcelone, Europskom udrugom za personaliziranu medicinu iz Bruxellesa i Tamarom Milošević, stručnjakinjom u području razvoja inovativnih metoda podučavanja.

„Projektom Promise obučavamo buduće liječnike i buduće znanstvenike u području P4 medicine. To obuhvaća personaliziranu, prediktivnu, participativnu i preventivnu medicinu što znači da se zapravo naš odnos prema zdravlju i bolesti u potpunosti mijenja. Medicina dolazi u službu zdravlja, a ne kao reakcija na bolest. Onda zapravo svi aspekti P4 medicine nam obuhvaćaju kako zadržati to zdravlje. Preventivni programi trenutno najčešće znače rano hvatanje bolesti, a zapravo bi najviše od svega trebalo raditi na promjeni stila života, na promjeni prehrane, koja dramatično utječe na vjerojatnost pojave neke bolesti”, kaže Branka Bernard, znanstveni koordinator Medilsa i voditeljica projekta.

No, jedna od glavnih prepreka je nedostatak znanja i vještina u području personalizirane medicine. Kroz projekt Promise, okupljanjem vrhunskih međunarodnih stručnjaka iz područja molekularne, računske i kliničke biomedicine, kao i stručnjaka u području odgovornoga istraživanja i inovacija (RRI), odgovorit će se na taj nedostatak i kreirati studijski sadržaj koji u takvom inovativnom formatu trenutno ne postoji.

„Mi ne očekujemo da ćemo zapravo bolesti moći suzbiti ili izliječiti, ali na neki način odgađanje kada će se ona pojaviti, produžavanje onoga što zovemo vijek zdravlja je zapravo cilj neke moderne medicine. Jednom kada bolest dođe, tada dolazi taj personalizirani pristup, onda razumjeti kako različite karakteristike pojedinca i njegove genetske osnove i fiziološka jedinstvenost, njegov stil života, kako oni utječu na ishod nekog tretmana.

Tu pacijenti igraju važnu ulogu, prvo razumjeti na koji način sve to utječe i pomoći znanstvenicima da uopće do tih informacija mogu doći. Jer kako mi zapravo saznajemo što može biti posljedica onoga što se događa sada, na pojavu bolesti koja će se dogoditi za deset godina.

Bitno nam je da su građani voljni i da razumiju važnost sudjelovanja u znanstvenim istraživanja i to najčešće kroz davanje nekih uzoraka plazme, koji, ako ih slijedimo kroz duži niz godina, mogu nam dati jako puno informacija što je to u našem organizmu najveća predispozicija da se desi nešto puno kasnije”, kaže Bernard i dodaje kako je u ovom procesu dodatno važna i suradnja s Ozrenom Polašekom, pročelnikom Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu voditeljem jednog od naših najuspješnijih znanstvenih projekata – “10.001 Dalmatinac”. To je Biobanka koja je nevjerojatno blago za znanstvenike, jer oni mogu na tim podacima mogu raditi istraživanja unutar svoje domene.

„Kroz ovaj studijski program radit će se baza i analiza svih onih koji su u ovaj proces uključeni. Student će tako osobno morati otići do Udruge pacijenata, razgovarati s pacijentom, intervjuirati, nešto zaključiti i staviti nešto što on uči na fakultetu u odnos prema onome što pacijent treba ili od njega očekuje. Student će ići i razgovarati s političarima koji donose zakone, govorim na razini Europe, jer je ovo europski projekt. Student tako ne prima samo znanje već ga stavlja u neki društveni kontekst.”

Projekt je započeo prije dva tjedna, krenula je edukacija edukatora, a i u tijeku su i radionice za izradu kurikuluma za ovaj program.

„Ovo nije samo edukacija za studente ovo je prilika nama kao nastavnicima da se unaprijedimo i da sudjelujemo u jednom potpuno novom i inovativnom načinu obrazovanja. I naravno studenti koji upišu ovaj program imat će neke prednosti , li će ih osjetiti i oni iz budućih generacija. P4 medicina je jedno novo znanstveno područje koje se ubrzano razvija i interdisciplinarno se razvija. Studenti koji završe ovaj program bit će kompetitivni na tržištu rada i mislim da će im svima to koristiti“, kaže Rosa Karlić sa Sveučilišta u Zagrebu.

U programu će moći sudjelovati studenti medicine sa studija u Splitu, studenti farmacije i Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu i studenti sa sveučilišta Pompeu Fabra iz Barcelone.

Komentiraj