sajam na prokurativama

Mediteranska prehrana i način života u fokusu ovogodišnje EkoFjere

Na splitskim Prokurativama, četvrti put za redom, održava se EkoFjera Mediteran, dvodnevni sajam ekoloških proizvoda, na kojem se predstavlja više od 60 ekoloških proizvođača iz Hrvatske i Italije, što je čini najvećom do sada.

Na Prokurativama otvoren sajam EkoFjera Mediteran: U fokusu je promocija mediteranske prehrane i načina života

Fokus ovogodišnjeg sajma je promocija mediteranske prehrane i načina života, a predstavnici domaćih OPG-ova pokazali su da imaju što ponuditi na tržištu zdrave hrane. Od namaza od batate koji imaju okus Nutelle, a napravljeni su na potpuno prirodan način, do tjestenine bez jaja, prirodno uzgojenog povrća sve do meda i domaćih marmelada, kao i maslinovih ulja, te prerađevina od njega.

Imati svoj OPG nije lako, neki od proizvođača na tržištu je održao puki entuzijazam, rad je težak, godišnjeg nema, ali sve to se, kažu, isplati jer se radi sa srcem. Ono što su nam predstavili na svojim bancima to i dokazuje, a svaki od njih priznaje da je prirodna proizvodnja način života, a ne samo posao. Iako je percepcija u javnosti da su zdravi proizvodi nužno i jako skupi, to nije točno, a kvaliteta i trud uložen u njihovu proizvodnju dokazuju da cijena odgovara kvaliteti. Vera Sokić, vlasnica OPG-a Sokić iz Nove Gradiške proizvodi tjesteninu bez jaja i bez aditiva koja se kraće kuha, a uz to prerađuju i sve ono što im priroda da sukladno godišnjem dobu.

“Medvjeđi luk nam je prvi što beremo, njega stavljamo i u tjesteninu, nakon toga na red dolazi i kopriva, maline, kupine”, pohvalila se Vera, a na pitanje može li se živjeti od ovakve proizvodnje nasmijala se od srca.

GALERIJA: Bogata ponuda ekoloških proizvoda na Prokurativama

“Tu se svi nasmiju, ma ne može, previše rada premalo novaca. Trgovački centri nisu nam konkurencija, sve je više dućana zdrave prehrane, a ljudi i prepoznaju naš proizvod. Život je takav kakav je, ljudi su prisiljeni kupovati u trgovačkim centrima, međutim onaj tko se može kupovati u dućanima zdrave hrane to i rade. Ljudi se bore i mi koji proizvodimo i oni koji kupuju”, kaže Vera i priznaje, cijena njihovog proizvoda je skuplja nego u trgovačkim centrima, ali oni ne proizvode velike količine, već se baziraju na kvaliteti.

“Količine su zaista male, to je primitivna proizvodnja. Evo pekmez od šipka koji mi proizvodimo je potpuno prirodan. Ako i ima strojeva za proizvodnju ja ih izbjegavam jer već stroj promjeni i okus i to više nije to.”

Vera kaže kako je već deset godina u ovom poslu, ali i dodaje da se ne zavarava jer nekih velikih postignuća nisu imali. Ipak nastavljaju se boriti i truditi.

“Jedan gospodin je jednom stao na štand na jednom sajmu i divio se našim proizvodima te mi rekao ‘kakve krasne ideje’. Na žalost nismo mi ovdje radi dobrih ideja, većina nas je ostala bez posla i to nas je prisililo da se bavimo OPG-om. Možda bi mi bilo bolje da sam ostala u kancelariji”, kaže Vera, ujedno majka dva sina, ali kaže kako se ne zanosi idejom da će oni preuzeti obiteljski posao iako se nada da će mlade snage naći interesa u radu na zemlji.

Na sajmu se predstavila i Poljoprivredna zadruga iz Supetra na otoku Braču koji su sa sobom donijeli proizvode od maslinovog ulja. Poljoprivredna zadruga Supetar broji 47 aktivnih zadrugara koji se uglavnom bave maslinarstvom i uz njega voćarstvom, povrćarstvom, ovčarstvom i ribarstvom. Posjeduje više poslovnih prostora na području grada Supetra kao i maslinike koji su u postupku prelaska na ekološku proizvodnju.

“Ovdje smo došli predstaviti maslinovo ulje, čaj od maslinovog lišća i mecenate od smilja i lavande”, kaže nam Jurić Neri, članica supetarske zadruge. Od zemlje se teško živi i u sjevernim krajevima Hrvatske, a na otocima je život još i teži.

“Financijski je vrlo, vrlo teško, neisplativo, ali s druge strane ljudi su sve više upućeni kako u eko proizvode, tako i u certifikate i sve više vode računa o svojoj prehrani pa i prepoznaju domaće proizvode. Sama proizvodnja nije jednostavna, jer ne koristimo nikakva kemijska sredstva za uništavanje nametnika, sve je prirodno, kopriva, buhač, lavanda. Definitivno je to odricanje, jer tu nema ni godišnjega ni odmora. Ipak ljudi su sve osvješteniji i naši proizvodi na svu sreću, nađu svoga kupca.”

Ono što je pozitivno u cijeloj priči o prirodnoj proizvodnji hrane je činjenica da se na otocima održava djedovina, sve manje se može vidjeti zapuštenih maslinika, što znači da bi se tradicija ipak mogla održati.

Ekofjera se održava u sklopu projekta MD.net – valorizacija mediteranske prehrane kao nematerijalne baštine UNESCO-a financiranog sredstvima Europske unije kroz program INTERREG Mediterranean.
Sajam su organizirali Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA SD i Udruga ekoloških proizvođača Dalmacije “DALMACIJA EKO”.

EkoFjera Mediteran od svojih je početaka, 2016., imala edukativni karakter i poticala sudjelovanje učenika osnovnih i srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije. U okviru sajma, ove će godine biti organizirana Mediteranska ekološka marenda za oko 500 prvašića. Školskoj djeci i njihovim pratnjama predstavit će se zdrave, ekološke verzije međuobroka te istaknuti važnost korištenja lokalnih namirnica. Sudjelovat će nekoliko poznatih sportaša koji će dodatno animirati djecu vlastitim primjerima zdrave prehrane, ističu organizatori.

Manifestacija se održava i kao dio tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, Dana otvorenih vrata EU projekata, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije.

Komentiraj