kolona prosvjednika

Mirni mimohod “Otpor sustavu” od 15 sati kreće s autobusnog kolodvora prema Šperunu

Danas u 15 sati od autobusnog kolodvora, preko Rive pa sve do Šperuna kretati će se kolona prosvjednika pod nazivom Otpor sustavu.

Iako su brojni ovaj prosvjed stavili u kontekst potpore Filipu Zavadlavu, osumnjičenom za trostruko ubojstvo koje je prije skoro dva tjedna potreslo grad Split, organizatori kažu kako ovim prosvjedom nikome ne daju podršku, već upozoravaju kako je i Filipov slučaj dio lošeg i tromog sustava.

Zato će na Šperunu zapaliti četiri, a ne samo tri svijeće, jer smatraju da je i Filip žrtva sustava, ali neće dozvoliti transparente “Pravda za Filipa” i “Heroj Filip”. Prijavili su tek oko 20 sudionika okupljanja, jer kažu kao im je jasno da su građani jaki na društvenim mrežama, ali ne i u javnim okupljanjima. Iako Filip Zavadlav preko društvenih mreža i dalje dobiva veliku podršku, organizatorice kažu kako iza prosvjeda ne stoji Facebook grupa “Pravda za Filipa”.

“Ogorčene smo na sustav koji je doveo mlado biče da uzme oružje u ruke i provodi pravdu, jer sustav nije napravio ništa da ga zaštiti. Ljudi pišu na društvenim mrežama kako ih je sustav izigrao i kako su doživjeli brojne neugodnosti i nepravdu, te se stvorila kritična masa onih koji svoje nezadovoljstvo žele javno iskazati”, kažu organizatorice i dodaju kako žele miran mimohod s svijećama i transparentima, koje će prije same prosvjedne šetnje biti pregledani od strane policije.

GALERIJA: Policijsko osiguranje na Rivi uoči početka mimohoda

“Ne podržavamo zločin i oružje. Danas se okupljamo kod autobusnog kolodvora u Splitu u 15 sati na mimohodu koji se zove Otpor sustavu. Preko Rive ćemo doći do Šperuna i zapaliti svijeće. Smatramo da su i Filip i trojica ubijenih žrtve sustava”, kaže organizatorica Lana Ružić.

Ružić kaže da su izrazili sućut obiteljima ubijenih te da su popričali s ocem Filipa Zavadlava. Neće doći na mimohod, nalazi se pod policijskom zaštitom.

Komentiraj