od 10 sati

Pravda za djevojčice: “Tražimo da se poduzme sve da se žrtva pravodobno zaštiti”

Danas se i u Splitu u 10 sati ispred zgrade Županijskog suda održava prosvjed. Prosvjedi se održavaju i na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, u 11 sati na Kontu u Rijeci, na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu, u Čakovcu, Puli i Labinu.

Povod prosvjeda je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve. Prosvjed je organiziran od strane četiri udruge – Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Ženska soba – centar za seksualna prava, Spasime i Obrani PRAVO NA IZBOR.

GALERIJA: Pravda za djevojčice, mirni prosvjed ispred Županijskog suda

“Od nadležnih institucija zahtjeva se hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja:
Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.”

Na stranicama Facebook eventa koji je napravljen kako bi građani mogli vidjeti sve potrebne informacije vezane uz prosvjed stoji i okvirna procjena troškova od oko 10.000 kn, dok će se ostatak novca preusmjeriti u fond #spasime za pomoć žrtvama nasilja.

Komentiraj