ljetna atrakcija

Mladi splitski inovatori izumili nešto bez čega vodene aktivnosti više nikad neće biti iste

U malom pogonu u splitskom kvartu Mejaši bruse se posljednji obrisi prve hrvatske elekrične daske za surfanje, projekta nazvanog Plurato Sailfin.

Iza novog hardverskog startupa stoji splitska istraživačko-razvojna tvrtka Plurato koja svoj novi proizvod temelji na hidrokrilnoj tehnologiji.

Ta je tehnologija poznata stotinjak godina, ali joj se cijelo vrijeme traži primjena u suvremenim tehnološkim procesima. I pronađena je u jedrenju: zahvaljujući njoj, jedrilica se podigne iznad razine mora, ima manji otpor i postiže veće brzine.

Ovaj je projekt izrađen i testiran, odnosno proizveden je pretprodukcijski model. U sljedećih nekoliko mjeseci očekuje se komercijalizacija, uključujući prodaju prvih proizvedenih modela te prvi prihodi od ovog projekta. U planu je za 2019. godinu, kako nam otkriva Nino Mijač, direktor tvrtke Plurato iz Splita, pronalazak partnera koji se bave iznajmljivanjem naprava i rekvizita za “ljetne vodene radosti”, odnosno vodene atrakcije. Cilj je, kroz najam, učiniti Plurato Sailfin dostupan. Planiraju pokrenuti serijsku proizvodnju električnih daski za surfanje, kao prodaju direktno zainteresiranim kupcima, piše Jutarnji list

“Razvoj hardvera je složeniji i dugoročniji proces od razvoja softvera zato što zahtijeva puno više istraživačkog posla. S razvojem električne daske za surfanje, koja se temelji na hidrokrilnoj tehnologiji, počeli smo prije skoro tri godine, ali smo u roku od samo nekoliko mjeseci uspjeli napraviti prvi prototip. Prva testiranja napravili smo sredinom ljeta 2017. te smo testnim vožnjama skupili jako bitne podatke koji su nam koristili za razvoj i poboljšanja”, ističe Nino Mijač.

Plurato Sailfin je namijenjen za vožnju po morima, rijekama i jezerima, a pogoni ga vrlo tih električni motor brzinom do 30 kilometara na sat. U sklopu dizajniranja vodili su računa da je električna daska lagana za upravljanje, tako da bez problema njome mogu njome upravljati i početnici. Oni malo hrabriji mogu odmah probati voziti na nogama, ali je preporuka da prva vožnja ipak služi za upoznavanje rada daske te da se vozi na prsima, piše Jutarnji list

“Koliko znamo, sličnih startup projekata ima tek nekoliko u svijetu jer je riječ o inovaciji. Prosječna procijenjena cijena ovakve daske kreće se oko 10.000 eura, a mi ćemo se pokušati na tržištu pozicionirati s nešto nižom cijenom jer smo uspjeli optimizirati proizvodni proces. Zahvaljujući prijašnjim projektima i nekim poboljšanjima, smatramo da bi ta cijena mogla biti održiva”, napominje Mijač. U svijetu se, kaže, pet-šest tvrtki bavi razvojem sličnog projekta i gotovo je mrtva utrka tko će prije izbaciti najfunkcionalniju dasku.

Preporučena težina vozača je do 95 kilograma, a maksimalna 110 kilograma.

“Plurato Sailfin se može jednostavno rastaviti i sastaviti, što je važno zbog transporta. Mogu se odvojiti daska, kolomba i krila. Proizvodnja je potpuno domaća i sve se proizvodi u našoj radionici u Splitu, od krila, izrade aluminijskih dijelova i sastavljanja motora do izrada daske, daljinskog, sklapanja baterija i svega ostalog”,  ponosni su u splitskoj tvrtki.

Više pročitajte OVDJE

Komentiraj