ništa nas ne košta

Modernizacija javne rasvjete Grada Splita primjenom modela energetske usluge

Predstavljen je projekt „Modernizacija javne rasvjete grada Splita primjenom modela energetske usluge“.

„Riječ je o najvećem projektu energetski učinkovite javne rasvjete u Republici Hrvatskoj u sklopu kojeg će do kraja ove godine na 88 posto rasvjetnih stupova u gradu Splitu zasvijetliti ekološke LED žarulje“, poručio je splitski gradonačelnik, Andro Krstulović Opara.

Projekt je vrijedan 62 milijuna kuna, a predviđa izmjenu 15 od 17 tisuća svjetiljki i to ne samo u središtu Splita nego i u Slatinama, Žrnovnici, Sitnom Gornjem i Donjem, Stobreču i Srinjinama.

Financirat će se iz same uštede električne energije u narednih 10 godina. To znači da je godišnja ušteda ugradnjom ove rasvjete 6,2 milijuna kuna. Odnosno, ovaj projekt Grad ništa ne košta.

Na modernizaciji javne rasvjete Grad Split radi više od dvije godine, a Europska banka za obnovu i razvoj za njega je osigurala bespovratnih 75 tisuća eura. Kako doznajemo od Hrvoja Jazvića iz Europske banke za obnovu i razvoj, tim novcem osigurana je tehnička i konzultantska pomoć te izrada studije izvodljivosti s analizom financijskih modela.

„Ovaj projekt je ekstremno zelen. Njime se štedi dvije trećine energije, odnosno umjesto 12 milijuna kilovat sati godišnje, Split će trošiti sedam i pol milijuna. Zahvaljujući njemu konačno će zasvijetliti i marjanski tunel, no to mu još neće biti dovoljno za dobivanje uporabne dozvole, budući da je najveća zapreka u tome servisna tunelska cijev, koja ne postoji“, pojasnio je Krešimir Budiša, savjetnik splitskog gradonačelnika.

Ugradnjom led rasvjete za 1.780 tona smanjit će se emisija CO2.

Komentiraj