nije joj ni vode ponudio

Muke po podstanarima u Splitu dosegle vrhunac, stanodavac je izbacio iz stana jer ima epilepsiju: “Nisu htjeli da im Hitna opet dolazi”

Ela Milićević (22), studentica je iz Vrgovca, a studira na Pravnom fakultetu u Splitu. Sezonu provodi radeći u Mana trgovini gdje je jako zadovoljna s uvjetima na radu.

Prije nekoliko dana morala je napustiti sobu u Studentskom domu te se bacila u nemoguću misiju – pronalazak stana u Splitu usred sezone. Nije joj bilo lako, ali je i to uspjela.

No, iako sve zvuči savršeno, Ela se uskoro našla usred noćne more. Iz stana je izbačena na ulicu, ona i njene tri cimerice.

“Sve je u početku bilo divno i krasno. Lako smo se dogovorili oko najamnine od 700 eura mjesečno za nas četiri cimerice, najmodavci nam nisu tražili ni polog, pristali su da im plaćamo kad nam sjedne plaća, odmah smo dobili ugovore… A onda sam ja u nedjelju navečer u stanu dobila epileptički napad… Baš smo jeli pizzu, ja, moja cimerica i njezin prijatelj, koji živi u susjedstvu. Cimerica se preplašila i pozvala Hitnu, došli su, dali mi terapiju, a onda je u 11 sati navečer nazvao gazda i rekao mi da imam rok do sutra u podne iseliti se iz stana”, prepričala je Ela nemili događaj za Slobodnu Dalmaciju.

Ela živi s epilepsijom već sedam godina, a od te se bolesti liječi u Zagrebu. Već dugo nije imala napad, a kazala je kako je ovaj vjerojatno bio posljedica velikih vrućina i stresa od selidbe. Kada se jutro nakon probudila, mislila je da je sve to samo sanjala jer joj epileptični napad često izazove rupe u sjećanju.

“Otišla sam na posao, a kad sam se vratila u stan, saznala sam da gazda nije htio primiti u kuću ni cimericu koja je doputovala sa svojim stvarima iz Metkovića. Meni je počeo govoriti da sam muljatorica, da sam izmislila svoju bolest, da je provjerio u bolnici na Firulama, da nemamo valjane ugovore… Uglavnom, naveo je brojne nesuvisle razloge za raskid ugovora o najmu stana, iako je jasno da je bio samo jedan – moja bolest. A to mi je najgore. U srednjoj školi u Vrgorcu su mi se rugali zbog epilepsije, ali nikada ovakvu diskriminaciju nisam doživjela od odraslih ljudi. Najgore je što su, zbog moje bolesti, još tri djevojke ostale bez stana”, kazala je Ela.

Najmodavac Elu nije htio pustiti u stan gdje su joj se nalazile sve stvari pa je ona pozvala odvjetnicu i policiju.

“Policija je imala previše posla i dok sam ispred kuće čekala da dođu, u ponedjeljak oko tri popodne, od stresa mi je opet pozlilo. Dobila sam dva napada zaredom, a moj gazda mi nije htio ni vode dati dok nije došla policija. Nakon toga sam opet završila u bolnici, po mene je došao tata iz Vrgorca i onda smo otišli po moje stvari. Gazdina supruga je tada rekla da ne želi da joj opet Hitna dolazi… Nisam mogla vjerovati da dobro čujem što ona govori”, rekla je Ela.

Ona nije htjela otkriti kako se zove njen bivši najmodavac te je poručila da će se s njim obračunati na sudu.

“Kad smo se dogovarali oko stana, ja njemu nisam rekla za svoju bolest, jer smatram da je to moja privatna stvar. Zašto bi to netko morao znati? Nadam se da nitko neće doživjeti ovo što se dogodilo meni, da usred ljeta, bez ikakvog razloga, ostane bez krova nad glavom”, kazala je Ela za Slobodnu Dalmaciju.

Komentiraj