"po prvi put"

Muzej grada Splita se sprema za Noć muzeja, predstavit će izložbu o grbovima

Muzej Grada Splita, u Noći muzeja, koja se održava ovoga petka, s početkom u 19 sati, otvorit će izložbu “Splitski grbovi-Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita”.

Kako su priopćili iz Muzeja, izložbom kamenih grbova koji se čuvaju u muzeju po prvi put se predstavlja baština grada Splita zapisana u kamenu kroz sačuvane gradske grbove, obiteljske, odnosno grbove plemićkih i građanskih obitelji i crkvene grbove.

Ukupno je pet različitih muzejskih prostora obuhvaćenih izložbom među kojima dvorana za povremene izložbe u prizemlju Muzeja uz mogućnost posjeta izloženih grbova kroz stalni postav od dvorišta i lođe muzeja, izdvojenih cjelina gradskih grbova i obiteljskih grbova obitelji Marulić do prostora terase na prvome katu.

“Obrađen je pedeset i jedan muzejski grb, od kojih većina predstavlja odlično sačuvane grbove koji su se nekada nalazili na splitskim zgradama i objektima ili grbove sačuvane djelomično, a opet kao dio nekog objekta i arhitekture. Autorica izložbe je viša kustosica Muzeja grada Splita Elvira Šarić Kostić, a autori likovnog postava su viši restaurator Mirko Gelemanović i restauratorica Helena Tresić Pavičić. Vezano za izložbu osmišljen je cijeli program događanja i raznih aktivnosti koje pridonose sadržajnosti i interaktivnosti izložbe”, navode iz Muzeja u svom priopćenju.

Izložbu će predstaviti akademik Nenad Cambi, Arsen Duplančić, autorica izložbe Elvira Šarić Kostić i ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo, dok će izložbu otvoriti splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Komentiraj