gradsko vijeće

Na aktualnom satu riječ je o Marjanu, gradonačelnik: “Ovo što sada kažete ukazuje na to da sam prekršio Zakon. Ne.”

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je danas tijekom aktualnog sata Gradskog vijeća da nije prekršio Zakon iako je Grad Split u svibnju i studenom izdao dva računa za prodaju drvne mase tvrtki Matima Project, izvođaču radova na sanaciji Marjana.

Jedan je izdan na iznos od 1.615.537,50 kuna i odnosi se na 8.037,5 metara kubnih drvne mase, a drugi na 1.005.000 kuna za 5.000 kubika. Nenad Uvodić iz stranke Pametno smatra da je Opara trebao tražiti suglasnost Gradskog vijeća jer se radi o prodaji imovine vrjednije od milijun kuna.

“Grad Split je civilnim udrugama dostavio dva računa za prodaju drvne mase u visini od dva milijuna i 600 tisuća kuna, a poznato je da po Zakonu o lokalnoj samoupravi gradonačelnik može odlučivati najviše o iznosu do milijun kuna, a za iznose veće od toga, ako se stječe ili otuđuje imovina grada, treba tražiti suglasnost od gradskih vijećnika. Zašto se zakon ne poštuje, zašto prvi čovjek grada ne poštuje ono što Zakon propisuje i što ga obvezuje?”, pitao je Uvodić.

Služba za upravljanje imovinom i služba za financije dat će vijećniku stranke Pametno pisani odgovor na ovo kompleksno pitanje, kaže splitski gradonačelnik.

“Ovo što sada kažete ukazuje na to da sam prekršio Zakon. Ne. Jer sukladno članku 17. o izvršenju proračuna cijeli posao je odrađen upravo onako kako je i predviđeno prethodno sa zaključcima Gradskog vijeća, potom i ugovorima i javnim pozivom, kojega je grad raspisao za obavljanje posla na sanaciji Marjana. Da je kojim slučajem to drvo bačeno u more ili da je nekome poklonjeno vi sada ne bi postavili to pitanje, a ovdje je grad u jednom ozbiljnom poslu na transparentni način, kroz javni poziv došao do kvalitetnih sredstava, koja su kompenzacijom smanjila izdatak ozbiljnog posla koji smo odradili”, kaže splitski gradonačelnik i dodaje kako će cijeli tijek radova vijećniku biti dostavljen.

Dodaje kako bi se tijekom sljedećeg tjedna trebao održati sastanak Stožera civilne zaštite na kojem će se usvojiti novi Akcijski plan koji će determinirati plan aktivnosti u Park šumi Marjan u sljedećem razdoblju, a koji će zatvoriti i prvu fazu radova i dati upute za sanaciju Marjana i dodatnom ozelenjavanju.

“Ujedno će biti i dodatnih financijskih obaveza koje će biti objavljene kroz prijedlog proračuna za iduću godinu”, kaže splitski gradonačelnik, a Urlić poručuje kako odgovorom nije zadovoljan, ali i podsjeća kako je ovo šesto pitanje na koje nije dobio odgovor.

“Ovo je već treći puta da od gradonačelnika i dogradonačelnika dobijam odgovor da je riječ o kompleksnom problemu i da se ne može tako jednostavno dati odgovor, a jasno je kako u zakonu piše da gradonačelnik ne može izdvajati iznose veće od milijun kuna bez Gradskog vijeća. Što tu nije jasno i ne razumijem što je tu kompleksno? Grad Split je raspisao natječaj za prodaju drvne mase, nije bilo riječi o nikakvoj kompenzaciji i samo je pitanje zašto ta odluka nije prošla ovo tijelo, jer se radi o pokretnini, za koju je i upitno da li je vlasništvo Grada Splita. Zašto su se računi izdali, članak 48. zakona o lokalnoj samopravi jasno to traži”, poručio je Uvodić, a njegov kolega Jakov Prkić podsjetio je gradonačelnika da nakon njegovog odgovora vijećnik ima pravo na kratak komentar i da se s pitanjima nastavlja dalje. Svaki komentar gradonačelnika je kršenje poslovnika, dodao je Prkić.

Gradonačerlnik je ipak imao potrebu nešto reći, te je ponovio “Pročitajte članak 17.”

Komentiraj