potpisani sporazumi

Na Jadru će se napokon napraviti pročistač, a Split će vodu dobivati i iz Cetine

Splitski Vodovod i kanalizacija danas je potpisao dva vrlo važna sporazuma s Hrvatskim vodama, Splitsko-dalmatinskom županijom te još četiri vodoopskrbne tvrtke s područja Splitsko-dalmatinske županije te tri ugovora kojima se stvaraju uvjeti za sufinanciranje velikih infrastrukturnih projekata, među koje spada i izgradnja pročišćivača vode na izvoru rijeke Jadro.

“Ovo su zapravo strateški projekti koji omogućavaju sigurnost vodoopskrbe, ali i prerade i zbrinjavanja otpadnih voda. Ujedno se na ovaj način povećava iznos ulaganja na području Splitsko-dalmatinske županije. Kada bismo zaokružili ukupna ulaganja ovim potpisanim sporazumima smo mogućnosti realizacije pet milijardi kuna radova u unaprjeđenju vodoopskrbe. Već su nam spremni projekti i očekujem u ovoj godini raspisivanje javnih nadmetanja za Split, Solin, Kaštela i Trogir, koji su u vrijednosti većoj od tri milijuna kuna”, kaže generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković.

Najavio je i kako su pred pokretanjem projekti u aglomeracijama Sinj, Imotski, Trilj i Hvar u vrijednosti većoj od četiri milijarde kuna.

Danas potpisani dokumenti su vrijedni 31 milijun kuna, a njima se sufinancira izrada studijske, projektne i natječajne dokumentacije na području aglomeracije Split-Solin, izrada dokumentacije za projekt sekundarne kanalizacijske i vodoopskrbne mreže Žrnovnice i Korešnice, te izrada studijske, tehničke i dokumentacije za javnu nabavu uređaja za kondicioniranje pitke vode.

“Ove dokumente sveo bi na tri točke, prvo na vrijeme pripremljena dokumentacija za novi operativni program vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracije županija, kao i na području aglomeracije Split, Solin, Kaštela, Trogir. Drugo je zamućenje vode na rijeci Jadro, a treće su alternativna rješenja vodovodne mreže u sklopu aglomeracije. Ujedno će se ovim ugovorima riješiti i vodoopskrba na otocima”, kaže župan Blaženko Boban ističući kako će alternativa doći sa sliva Cetine, za što je nužno što prije definirati projektnu dokumentaciju.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

“Grad Split i područje cjelokupne aglomeracije s više od 400 tisuća potrošača ima potrebu za izgradnju alternativnog vodovodnog pravca, apsolutno to je rijeka Cetina, a potencijal je Ruda. Napravit ćemo analizu varijantnih rješenja, a kada budemo imali optimalno rješenje aplicirat ćemo ga na sredstva iz Europskih fondova”, kaže Đureković.

Kada će to biti realizirano još uvijek ne zna, ali dodaje da sama činjenica da se na potezu Split, Solin, Kaštela i Trogir gradi 550 kilometara kanalizacijske i vodovodne mreže, dva pročišćivača, s oko 100 građevinskih dozvola kazuje kako je ovo problematika koja se neće tako brzo riješiti.

Vezano za pročišćivač koji je zbog povremenih zamućenja pitke vode za izvoru Jadra često bio u fokusu javnosti, direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta kazao je kako VIK na tom važnom infrastrukturnom objektu kontinuirano radi već godinu dana.

“Postavljena su dva pilot uređaja čiji su rezultati usmjerili daljnju pripremu dokumentacije nužne za realizaciju projekta. Ugovorena je Studija izvodljivosti i idejno rješenje te Elaborat zaštite okoliša koji su trenutno u izradi. U ovoj godini očekuje se dovršetak studijsko-projektne dokumentacije i lokacijska dozvola, a potom i raspisivanje natječaja po Fidic žutoj knjizi za izgradnju pročišćivača. Ako sve stvari budu tekle svojim tokom i ovom dinamikom kojom radimo očekujemo da sve skupa bude do 2021. godine u funkciji”, istaknuo je Šuta, ali i dodao kako je ovaj problem star već desetljećima, a do sada se stvari nisu pomakle s mrtve točke.

Vrijednost izgradnje uređaja za pročišćavanje je 150 milijuna kuna.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

“Do sada se nisu poduzimali potrebne aktivnosti za izradu dokumentacije i izgradnju samog pročistača, bile su oprečne izjave struke, ali s obzirom na novu EU direktivu i sve ono što se ispred nas stavlja pokrenuli smo sve nužne aktivnosti u proteklih godinu dana”, kaže Šuta, ali i komentira status vodovoda u Žrnovnici.

“Naglasio bih da će Grad Split na inicijativu Vodovoda u ovoj godini osigurati da se ne događaju situacije kao do sada da stanovnici nemaju dovoljno pitke vode. U tom djelu Grad Split je osigurao dva milijuna kuna i poduzeo sve aktivnosti da bi se otklonili svi nedostaci. Očekujemo da ćemo do ljeta sve skupa staviti u funkciju”, naglašava Šuta.

Sporazum o sufinanciranju izrade studijske-projektne i natječajne dokumentacije za dogradnju Regionalnog vodoopskrbnog sustava Omiš-Brač-Hvar-Šolta-Vis potrebne za prijavu za sufinanciranje iz fondova Europske unije potpisali su Vodovod i kanalizacija Split, Vodovod Omiš, Vodovod Brač, Hvarski vodovod te Vodovod i odvodnja otoka Visa s Hrvatskim vodama.

Ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 10 milijuna kuna bez PDV-a od čega će ga Hrvatske vode sufinancirati s 8,5 milijuna ili 85 posto, a navedene komunalne tvrtke iz Omiša, Brača, Hvara, Splita i Visa ukupno 1,5 milijun kuna ili 15 posto. Predviđeno razdoblje realizacije sporazuma je do 2022. godine.

Komentiraj