gradsko vijeće

Nakon 40 godina čekanja potez od Lovrinca do ulaza u Stobreč mogao bi dobiti nogostup?

Tijekom aktualnog sata vijećnika Antu Zoričića zanimalo je što se događa sa izgradnjom nogostupa od Solina do Strožanca.

„Koliko se sjećam pretprošle godine smo dobili obećanje da će se pristupiti izgradnji nogostupa od Solina do izlaza na Strožancu. Od kada sam vijećnik mislim da sam četiri puta postavljao to pitanje. Više me ne zanima hoće li Hrvatske ceste na ovom prostoru napraviti biciklističke staze i ukrasne ograde da bi sakrili onaj kaos od staklenika, bagera i guma. Mislim da će uskoro biti 40 godina nedovršetka ove ceste pa me zanima jesu li Hrvatske ceste planirale neki prigodni program”, pitao je Zoričić.

Jurica Vojnović, pročelnik za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima Grada Splita kaže kako je ova cesta u nadležnosti Hrvatskih cesta, ali Grad je raspisao javnu nabavu u dogovoru s njima i to za izradu idejnog rješenja uređenja dijela te državne ceste D8.

„Tu se radi o potezu od groblja Lovrinac do spoja s niveliranim križanjem na području Stobreča. Idejno rješenje uključuje i pristupe susjednim česticama, što je posredno dovelo i do njihovog uređenja. Svakako ide zeleni pojas, nogostupi i biciklistička staza, ali realizacija u konačnici ovisi o Hrvatskim cestama”, kaže Vojnović, te kaže da je ovaj projekt star desetak godina, te da grad Split ima inicijativu, te se taj projekt „gura“, pa se stoga i preuzela izrada idejnog rješenja.

Vijećnicu stranke Pametno Marijanu Puljak zanimalo je što će se dogoditi sa skate parkom koji je uklonjen sa Žnjanskog platoa te je premješten u prostor Doma mladih i sada ga koriste udruge.

„Je li točno da je Grad započeo sa pripremom i detaljnim planovima uređenja i da li su u to uključene i udruge koje se sada koriste ovim zatvorenim parkom, a one imaju dovoljno iskustva i znanja kako bi on trebao izgledati i kako bi se trebao održavati. U park na Žnjanu je bilo uloženo i prije dosta novaca, ali se nije održavao na primjeren način”, kaže Puljak, a Vojnović odgovara kako se sa udrugama razgovara.

„Već je otpočela izrada projekta uređenja Žnjanskog platoa, trenutno se radi prva faza, a to je idejni projekt. Već se razgovaralo s udrugama koje sada koriste zatvoreni skate park u Domu Mladih, a buduće uređenje je predviđeno i osnažiti ćemo s projektantima, da se taj prostor projektira uz dogovor s skejterima”, poručio je Vojnović.

Dodajmo i kako još jednom javnost nije doznala koliko je metro koštao porezne obveznike. Igor Stanišić, vijećnik HGS-a, tražio je od gradonačelnika da ga informira koliko je metro stajao porezne obveznike, ali i koliko je koštalo njegovo ukidanje. Pitanje bilo namijenjeno gradonačelniku Andri Krstulović Opari, ali kako je on otišao na blagoslov kod nadbiskupa Barišića odgovorio je dogradonačelnik Nino Vela.

Nakon deset minuta priče o važnosti metroa, konkretne brojke nije rekao, a Stanišić ih je zatražio u pisanom obliku.

Komentiraj