Konferencija traje od 10. do 12. lipnja

Nakon Abu Dhabija, Malte, Dubaija svjetski turistički radnici za svoj godišnji skup odabrali Split

Hrvatska turistička zajednica, TZ Splitsko-dalmatinske županije, TZ grada Splita i TZ grada Hvara domaćini su godišnje konferencije britanskog udruženja profesionalaca u turizmu – Institute of Travel and Tourism (ITT), jedine profesionalne turističke udruge u Ujedinjenom Kraljevstvu u čijem su članstvu vodeći generalni menadžeri i lideri britanske turističke industrije.

Konferencija traje od 10. do 12. lipnja, a svečano je otvorena jutros u 9 sati. Tako se u Lavu okupilo preko 400 visokopozicioniranih delegata i predstavnika britanskih organizacija kao što su VisitBritain, British Airways, easyJet, TUI, Thomas Cook i dr.

“Mi smo ponosni šta su svjetski turistički radnici odabrali baš Split za svoj godišnji skup, pogotovo kada imamo saznanja da su domaćini prije nas bile svjetski poznate destinacije poput Abu Dhabija, Malte, Dubaija, Venecije, što znači da smo vrlo interesantni tom tržištu”, kazala je Marijana Pivalica iz TZ grada Splita te naglasila da je britansko tržište jako važno za Hrvatsku.

“To je naše strateški vrlo važno tržište jer oni zauzimaju top 3 pozicije na tržištu i bilježe kontinuirani porast u gradu Splitu. Ove godine imamo povećanje od 5 posto i u dolascima i u noćenjima, imamo 13 700 dolazaka i 45 100 noćenja”, kazala je Pivalica.

Britanski gosti oduševljeni su ljepotama Hrvatske, što je potvrdio i predsjednik ITT-a Steven Freudmann. Također je ukazao na koje detalje bi trebalo pripaziti.

“Jedna od prednosti Hrvatske je što nije previše reklamirana, a ljepota otoka jako je privlačna ljudima koji vole prirodu. Svakako bi trebalo pripaziti na prirodne ljepote koje zemlja nudi, ali generalno trebalo bi uložiti u infrastrukturu, u izgradnju hotela, ne nužno velikih hotela, ali zato kvalitetnih. Da budem iskren trebalo bi uložiti u bolje aerodrome, koji nisu usporedivi sa svjetskim aerodromima. Ali imate prekrasnu zemlju i to treba iskoristiti”, kazao je Freudman.

Kako je kazao Joško Stella, direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije, mnogo se moglo naučiti na skupu u hotelu Lav.

“HTZ, uz potporu TZ splitsko-dalmatinske županije i TZ grada Splita je napravila ovaj fenomenalan event i stvarno smo mogli naučiti u kojem smjeru idu putničke agencije i uopće turistička industrija. Ovdje se nalaze top manageri turizma iz Velike Britanije, dakle vrh vrhova, stvarno se iz svega toga vidi da je, ne samo u turističkoj industriji, budućnost otvorena onima koji su spremni za promjene i to će se posebno vidjet u turizmu. Last minute je postao trend. Ipak smo mi kao županija pozitivni, i u noćenjima i u dolascima prvih 5 mjeseci”, kazao je Stella.

Brojkama je zadovoljan i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

“Možemo svi skupa biti zadovoljni sa ovih pet mjeseci s obzirom na činjenicu da bilježimo porast turističkog prometa, i mislim da smo svi zajedno dobro odradili ovu predsezonu. Sa optimizmom ulazimo u glavni dio turističke godine, u ljetnu sezonu kada će intenzitet turističkog prometa biti najveći”, kazao je Staničić.

Komentiraj