Napokon!

Napokon je Split dobio svoje kulturno središte: Mediteranski festival knjige

Napokon!
Napokon je Split dobio svoje kulturno središte. Središe koje okuplja, središte koje zrači, kao i središte koje šalje jasnu poruku. Građanski, civilizirani, urbani dio Splita postoji i on je u Srijedu pozdravio Mediteranski sajam knjige, svojevrsnu inačicu Interlibera. Pilot projekt uspio je iznad svih očekivanja, u priču se uključuju škole, vrtići, za svakog na sajmu ima ponešto. A najviše onog čega nam nasušno treba. Lijepe književnosti, ma kakva ona u ovim suvremenim vremenima bila. No, kao i svaki pravi festival, tako i ovaj prate popratni sadržaji, manifestacije književnosti kakva ona u modernom društvu i treba da bude, interaktivna sa svim sudionicima, kako onima koji pišu, tako i onima koji čitaju.
 
Na tom tragu organizatori su postavili agendu i vratili su Splitu i Splićanima osmjeh na lice, identitet, kulturu, sadržaj. Sa svim tim ljudima Splitski dnevnik  ove će dane imati interakciju, razgovore, intervjue, uživajte u događajima koji će promijeniti Split na bolje, vratiti mu identitet, kulturnog grada, mediteranskog središta, urbane sredine, kakav on zaista i jest! Prvi je dan, slažu se emocije, a otvara ga sjajna Arijana Čulina sa svojim Stand – up nastupom Dalmatinskih klapa, dalmatinske konobe i Dalmacije koja odzvanja dvoranom na Gripama. Mudri libri nastavljaju program, Simona Goldstein sa svojim Poduzetništvom u kreativnim industrijama, a Bellatristika ispunjava popodne, sa sudionicima Ivicom Ivaniševićem i Borisom Dežulovićem. Ako je Pričigin popunio Splitski identitet, ovaj ga festival svakako nadopunjuje, čini ga produženim, i on traje, naš Pričigin osjeća se u zraku.
Med i Teran, Voje Šindolića i Siniše Kekeza uvode nas u nenadmašan nostalgičan izričaj mediterana kojeg stari majstor Velimir Visković sjajno, ali baš sjajno prezentira onima koji još nisu otkrili ostavštinu Predraga Matvejevića i njegova “Mediteranskog brevijara.” No sve je to samo uvod u festival mediterana koji nas očekuje u Četvrtak, sa Gordanom Crnković i njenim Kretanjem sjena, Mudrim librima Krešimira Bagića. Od 19:00 sati u velikoj dvorani na Gripe očekuje nas predstavljanje nove knjige povjesničara Dragana Markovine  “Doba kontrarevolucije” uz goste Viktora Ivančiča i Emira Imamovića – Pirkea. Ne propustite ove sjajne događaje u našem Splitu, gradu, sada već možemo kazati, uz Pričigin, prijestolnici kulture u Hrvatskoj!

Komentiraj