Split parking dobio ovlasti od grada

Napokon: Karampane po parkiralištima odlaze u povijest

Imate auto ostalo od strica, oca, barbe – nitko ga odavno ne vozi, neregistrirano je i parkirano na javnom parkingu ili na zelenoj površini ispred vaše kuće, jer tko zna kada će zatrebati dijelovi, ne možete prodati jer ste izgubili papire i tako taj primjerak iz prošlosti leži napušten pod debelim slojem prašine, pa kome to smeta..?

E pa smeta i to svima, a sada će Split parking koji je koncesionar za odvoz neregistriranih vozila rješavati i takve slučajeve. U Splitu po procjeni ima oko 200 do 300 vozila koja imaju već naloge za odvoz. Naravno prvo ćete dobiti obavijest pod brisačem, kako se ne bi iznenadili što vam auto već godinama leži tu na ulici, a ako na upozorenje ne reagirate, parking mjesto će se osloboditi za nekoga kome ono treba.

„Najčešće građani prijave takva tehnički neispravna i neregistrirana vozila. Nakon toga komunalni redar ostavlja obavijest na koju vlasnik vozila treba reagirati u roku od osam dana, a ako ga ne ukloni komunalni redar nama daje nalog za uklanjanje. Mi ćemo ga odvesti na određenu lokaciju na Dračevcu koja se trenutno uređuje kako bi mogli na njoj smještati ta vozila“, kaže direktor tvrtke Split parking Marko Bartulić.

Nakon trideset dana ako se vlasnik ne pojavi, vaša stara „karampana“ naslijeđena od oca, strica, barbe, će se uništiti, ponovno na nalog komunalnog redara.

„Tada dolazi opet koncesionar koji ima sve dozvole za zbrinjavanje takve vrste otpada i onda ga se uništi“, kaže Bartulić.

Dodajmo kako se vozila zadržavaju 30 dana na Dračevcu da se možda predomislite i shvatite da možda vaš ljubimac ima i neku financijsku vrijednost, ako već ne emocionalnu. Ipak, da bi dobili svoje vozilo natrag nešto ćete morati i platiti i to 450 kuna u što spadaju troškovi odvoza, ali i ležarina.

„To kompenzira troškove tvrtki nastali odvozom ovog vozila. Ako se vlasnik ne pojavi, po zakonu koncesionar koji se bavi odvozom ovakvog otpada plača po kilogramu odvezenog otpada.”

To iznosi od 500 do 1000 kuna, ovisno o vozilu. A ovakvih napuštenih primjeraka limenih ljubimaca ima po svim dijelovima grada dok se građani bune da nemaju gdje ostavljati svoja vozila koja su u dnevnoj funkciji. Posljednje dvije godine grad Split nije mogao naći koncesionara za ovu djelatnost putem natječaja, te je sada, odlukom gradskog vijeća preneseno na tvrtku Split parking.

„To nije ništa novo – i Rijeka je to napravila sa svojim komunalnim društvom, a tvrtke koje se bave zbrinjavanjem ovakvog otpada ne žele se baviti i samim odvozom i naravnom obavezom o čuvanju od trideset dana.”

Za Split parking ovo neće biti problem, trenutno imaju 4 vozila koja su rijetko u punom pogonu, ali za početak znaju da će biti veći obim posla jer se već dvije godine nije bilo ovakve djelatnosti. Bartulović dodaje kako se nada da će se za nekoliko mjeseci situacija dovesti pod kontrolu.

Oni napušteni automobili koji su svoj smještaj našli u zatvorenim garažama također će biti uklonjeni, a tvrtka Split parking će to pokušati riješiti uz vučnu službu.

Komentiraj