prihvaćen sporazum

Napokon završena “mučna priča” između Grada i Sveučilišta teška 35 milijuna kuna

Splitski gradski vijećnici prihvatili su sporazum kojim se uređuju međusobni odnosi između Grada Splita i Sveučilišta, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva financija.

Tim sporazumom se regulirao dug Sveučilišta prema Gradu Splitu u iznosu od 35 milijuna kuna, koji je rezultat izdanih rješenja o komunalnom doprinosu iz razdoblja od 2005. do 2010. godine.

“Radi se o dugu starom preko 10 godina, a ovim sporazumom čimbenik zastare stavljamo van snage. Predmetnim sporazumom Grad Split naplaćuje 35 milijuna kuna prihoda tamo gdje je postojala mogućnost nastupa zastare, čak u dva upravna spora. Ne mogu propustiti spomenuti činjenicu da su upravni sporovi rezultirali u korist Sveučilišta i nastupila je zastara, ali dobrom voljom svih učesnika  potpisnika ovog sporazuma, vjerujem da će se on realizirati, odnosno potpisati”, obavijestio je na Gradskom vijeću prisutne vijećnike Dragan Brtan, pročelnik Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling, koji je, kako sam kaže, zadnjih godinu dana angažiran na ovom sporazumu.

Ovim sporazumom se osim naplate duga priznaje ulaganje Sveučilišta u izgradnju komunalne infrastrukture na području kampusa, a sastavni dio ove dokumentacije su svi ugovorni troškovnici i ugovori, te je točno određena vrijednost ulaganja, a upravo je to bilo predmet spora svih ovih godina, te se ova transakcija nije uspjela realizirati.

“Preostali dio razlike ukupnog duga u visini od 18,7 milijuna kuna temeljem preraspodjele u okviru državnog proračuna za ovu godinu će se namjenski osigurati za Sveučilište, koje će taj novac uplatiti u proračun Grada Splita. Grad će predmetna sredstva iskoristiti za pokriće obaveza prema Ministarstvu financija na ime neplaćenih sredstava od prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Te obaveze sežu iz 2011., odnosno 2013. godine”, rekao je Brtan i dodao da ovaj sporazum s aspekta likvidnosti ima učinak od 70 milijuna kuna koliko bi Grad morao platiti da je izgubio spor.

“Čistimo nered jer ovi dugovi su stari skoro 14 godina, a opterećuju odnose između Sveučilišta i Grada Splita”, poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

“U dvije godine donio sam niz odluka koje su prije svega trebale očistiti nered koji smo naslijedili. Prihvaćanjem ove odluke ovlastit ćete me da zajedno s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, ministrom financija Zdravkom Marićem i Sveučilištem u Splitu potpišem ugovor s kojim ćemo zatvoriti jednu mučnu priču. Ne mogu dopustiti da Grad tuži svoje Sveučilište. Ovim ugovorom zatvaramo nešto što moji prethodnici nisu mogli zatvoriti”, rekao je splitski gradonačelnik i priznao kako Grad u posljednjih deset godina nije tretirao Sveučilište kako je trebalo.

“Slali smo im tužbe, moji prethodnici slali su tužbe svome sveučilištu. Ja se nadam da ćemo po zatvaranju ovog duga početi s mirnijim i staloženijim ambijentu razrješavati i druge tužbe. Za moga mandata pronašli smo otvoreni jezik i modele suradnje za mnoge projekte i uvijek nas je u tome gušio ovaj kamen smutnje”, kaže gradonačelnik.

SDP-ov Joško Markić kaže kako podržava ovaj sporazum iako je u nekoj vrsti sukoba interesa, kao zaposlenik jedne od sastavnica Sveučilišta, a supruga mu je u Upravi sveučilišta. Nenad Uvodić je komentira kako je on onda u potpunosti u sukobu interesa, a Markić odgovara da je ipak 80 posto zaposlenik KBC-a, a 20 posto Sveučilišta.

Tonči Blažević je prozvao bivšu dogradonačelnicu Aidu Batarlo da je u svom mandatu sudjelovala u ovim tužbama.

“Nikada nam nije bila namjera blokada Sveučilišta, jer im na osnovu duga nismo nikad poslali ovrhu, tek prijedlog. Sve radnje koje smo poduzeli bile su u svrhu sprječavanja da slučaj ide u zastaru, jer kako i sami znate, kada to dopustite vrlo brzo završite na razgovoru u policiji. Možda ne u mandatu, ali sasvim sigurno nakon njega”, poručila mu je Batarelo.

Tekst sporazuma vijećnici su prihvatili jednoglasno.

Komentiraj