u dubrovniku je i gore

Nastavlja se strelovit rast cijena nekretnina, u Splitu se za kvadrat stana traži 2.788 eura

Nastavlja se trend izraženog rasta traženih cijena nekretnina u Hrvatskoj.

Cijene stanova bilježe, u posljednjih nekoliko godina rekordan, godišnji rast od 8 i pol posto, dok su tražene cijene kuća u istom periodu više za gotovo 5 posto, objavio je Njuškalo blog.

Rast je izraženiji usporedimo li cijene sa onima iz 2016., pa su u samo 24 mjeseca cijene stanova porasle za više od 13 posto, dok cijene kuća bilježe rast od gotovo 7 i pol posto.

U Zagrebu potencijalni kupci najviše pregledavaju stanove veličine između 50 i 60 kvadrata, te cijene između 60 i 80 tisuća eura, a prosječna tražena cijena za kvadrat stana iznosi 1.965 eura, i za 11 posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše Njuškalo.

Split i Zadar bilježe rast cijena stanova za čak 12 posto u odnosu na 2017. godinu, pa je tako u Splitu tijekom prosinca prosječna tražena cijena po kvadratu stana bila 2.788 eura, dok je u Zadru ona 2.106 eura.

Od ostalih većih gradova, Pula bilježi rast cijena stanova od 8 posto, Rijeka od 5 posto, dok Osijek bilježi rast od gotovo 4 posto.

Kao i kod stanova, i kupci kuća će najviše izdvojiti u Dubrovniku gdje je 2017. godine kvadrat koštao 4.623 eura, a godinu prije je ta cijena bila niža i iznosila je 4.422 eura.

Na drugom je mjestu Split u kojem je lani kvadrat kuće koštao 3.029 eura, a slijede Opatija, Rovinj, Makarska, Pula, Zadar, Rijeka, Zagreb, Šibenik, Pazin, Samobor, Velika Gorica i drugi.

Najjeftinija je Nova Gradiška u kojoj je kvadrat stana u kući lani koštao 422 eura.

Komentiraj