u pet godina prikupljeno oko pola milijuna kuna

Nastavlja se suradnja Grada Splita i UNICEF-a: Splićani će i dalje dobivati uplatnice za donacije

Šestu godinu za redom nastavlja se uspješna suradnja Grada Splita i UNICEF-a. Grad Split i nadalje će osiguravati prostor za UNICEF-ove aktivnosti u gradu i podržati suradnju s gradskim tvrtkama Čistoća te Vodovod i kanalizacija.

Sami Splićani su preko UNICEF-ovih uplatnica koje stižu zajedno sa računima za vodu i čistoću prikupili u prošloj godini oko 80 tisuća kuna, a donaciju je uplatilo oko 1100 građana. Ukupno, u posljednjih pet godina Splićani su donacijama prikupili oko pola milijuna kuna, a UNICEF je samo prošle godine u programe u Splitu uložio 491 tisuću kuna.

“Ono što je zapravo važno su aktivnosti koje zajedno moramo unaprjeđivati. Činjenica je da je prošlogodišnji ugovor rezultirao time da je 500 tisuća kuna uloženo u različite programe koji su namijenjeni djeci, u prvom redu za djecu s poteškoćama i komunikacijsku podršku kroz osiguranje stručnjaka. Cilj ovog Sporazuma nije samo povećanje namjenskih sredstava najranjivijim skupinama djece, nego je cilj i podizanje svijesti da se uplatnicama UNICEF-a izravno pomaže djeci, udrugama, kao i brojnim programima koje ova poznata organizacija UN-a aktivno provodi u našem gradu”, kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Splita, Jelena Hrgović Tomaš.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo, rekla je kako UNICEF ima tri važna programa u koja najviše ulaže, a to su program “Prve tri su najvažnije”, gdje se najviše sredstava ulaže u promociju dojenja, ali i kroz nabavku aparata za neonatološki odjel rodilišta splitskog KBC-a Split, kojem je UNICEF donirao opremu za lakše dojenje. Tako je u 2018. godini u poboljšanje uvjeta na neonatološkom odjelu rodilišta KBC-a Split uloženo je 60.113,00 kuna.

“Trudimo se i da sve bolnice u Hrvatskoj dobiju naziv ‘prijatelja djece’ kako bi se omogućila što veća kvaliteta usluge za mamu i dijete. Ulažemo puno i u ranu detekciju bolesti, jer se vjeruje da su prvih 1000 dana u životu djeteta jako važni za takvu dijagnostiku, ali i trudimo se osigurati opremu kojom bi djeca sa smetnjama u razvoju mogla biti što bolje zbrinuta”, kaže Castillo.

Drugi program je “Svako dijete treba obitelj” kako bi se svoj djeci omogućila što bolja skrbnička obitelj, te se radi na edukaciji socijalnih radnika i roditelja – skrbnika. Treći program vezan je za potpomognutu komunikaciju te edukaciju za stručnjake koji rade s djecom s teškoćama u razvoju. U ovom programu, čiji je cilj podrška djeci s teškoćama u razvijanju komunikacijskih vještina, sudjelovali su do sada i Udruga Anđeli, Poliklinika za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju, COO “Juraj Bonači” i COO “Slava Raškaj” iz Splita.

Prošle godine osigurana je i daljnja specijalistička edukacija za stručnjake koji s djecom rade forenzičke intervjue na Županijskom i Općinskom sudu. Također, UNICEF je nastavio podržavati Udrugu udomitelja “Tobolac”, Obiteljski centar-Split te sve stručnjake koji se bave obiteljsko-pravnom zaštitom, a u šest gradskih vrtića provodi i besplatnu radionicu za roditelje.

Svi Splićani će i ove godine uz svoje komunalne uplatnice dobiti dodatne uplatnice UNICEF-a preko kojih će moći donirati iznos koji žele.

Komentiraj