Studentski Split

Neka se u Splitu osjećaju kao doma: "Pomažemo im u pronalasku smještaja, u birokracijskim preprekama…"

Možemo govoriti o mnogo stvari koje nisu dobre u Splitu, ali studentski život nije jedna od njih.
Grad pod Marjanom još jednom se pokazao izrazito umrežen kada su studenti u pitanju, a tome svakako pridonosi projekt ESN (Erasmus Student Network) Split koji spaja domaće studente sa stranima na razmjeni kako bi im olakšao snalaženje u gradu i pronalaženje prijatelja unutar i van Sveučilišta.
ESN je najveća mreža udruga u Europi, a kao glavnu vrijednost navode moto “Studenti pomažu studentima”.
“Najviše pomažemo stranim studentima, odnosno Erasmus studentima koji dođu studirati u drugu zemlju. Pokušavamo ih intergrirati u lokalnu zajednicu, organiziramo aktivnosti za njih, pomažemo im u pronalasku smještaja i naravno u birokracijskim preprekama”,  rekla je za Splitski dnevnik Iva Jurjev, članica udruge ESN Split.
Dodaje kako ESN trenutno broji 40 država koje sudjeluju u projektu, Split je dio te velike priče.

Kako funkcionira Buddy sustav?

Kada studenti dođu u Split, međunarodni ured na njihovom domicilnom Sveučilištu ih obavijesti da se mogu prijaviti na takozvani “Buddy sustav”.
“Buddy sustav funkcionira tako da se naši lokalni studenti prijave za volontiranje pri pomaganju stranim studentima u Splitu i mi onda napravimo postupak matchiranja, dakle ako matchiranje bude uspješno – Erasmus student dobiva lokalnog buddyja koji mu pomaže u njegovoj integraciji”, objašnjava Jurjev.
Brojka buddyja i stranih studenata u ESN mreži mijenja se iz semestra u semestar. U zimskom su semestru brojali oko 200 studenata – što Erasmusovaca što studenata na Erasmus plus praksi.

U Berlin po nagrade

ESN Hrvatska, krovna organizacija na razini cijele zemlje, dobila je nagradu za najbolju ESN zemlju u konkurenciji od 40 zemalja, što znači da su protekle godine obavljali najbolji posao kao ESN država u vidu organizacije najvećeg broja aktivnosti, pomoći studentima i generalno aktivnosti sustava.

“Posebno se ponosimo tom nagradom, ali još malo više se ponosimo s ESN Split koji je u suradnji s partnerima ESN Zagreb osvojio nagradu za promicanje mobilnosti pod projektom koji se zove “Mov’in Europe”.
ESN Split mogu se pridružiti apsolutno svi studenti koji žele ili pomoći pri organizaciji ili biti nečiji Buddy.
Svi koji su zainteresirani i žele volontirati, slobodno se javite na našu facebook stranicu ESN Split, a na naše evente i aktivnosti pozvani su naravno svi pripadnici lokalne zajednice – slobodno dođite i pridružite se našem cool programu”, poziva Iva Jurjev iz udruge ESN Split.

Komentiraj