nitko ništa nije znao

Nelegalni štekat kojeg je na Benama izgradio “nepoznati graditelj” ipak se uklanja

Nezakonito proširenje objekta na Benama, u što je uključen dio štekata i nadstrešnice, uklonit će se ili će se vlasniku ukinuti koncesija, rekao je Stipe Čogelja pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo odgovarajući tijekom aktualnog sata Županijske skupštine na pitanje vijećnika stranke Pametno Ante Renića.

“Iako ste u svibnju rekli kako je sve u redu s koncesijom, građevinska inspekcija je utvrdila da nije baš tako. Utvrđeno je višestruko bespravno građenje pa se, naravno, postavlja pitanje što će Županija sada napraviti.”

Podsjetimo, Državni inspektorat očitovao se na upit Društva “Marjan”, u odgovoru je nedvosmisleno istaknuto kako su na višestruko zaštićenom području spomenute uvale obavljeni nezakoniti građevinski radovi.

“Utvrđeno je da je bespravno izvedena rekonstrukcija/dogradnja postojećih poslovnih građevina – restorana i suvenirnice, te da je izgrađeno više građevina bez akta kojim se odobravaju radovi, te su pokrenuti upravni inspekcijski postupci, a sve u skladu sa Zakonom o gradnji”, navodi se u dokumentu koji potpisuje Albina Balić, viša građevinska inspektorica.

Koncesionar Igor Sapunar, nećak Željka Keruma, prema prijavi koju je inspekciji slalo Društvo “Marjan”, ugostiteljski je objekt nezakonito dogradio za 170 četvornih metara, čime je ukupno povećan na površinu od 349 kvadrata.

Čogelja: Prema koncesiji sve treba vratiti u prvobitno stanje

“Iako se SDŽ trudi i dali smo sve od sebe da napravimo sve da bude sukladno zakonu, teško da možemo obavljati tuđi posao. Ako postoji državni inspektorat, DORH i građevinska inspekcija koji moraju u zakonskom postupku dati neko očitovanje, i napišu da je sve u redu, onda mislim da nikako Splitsko-dalmatinska županija ni vijećnici ni cijeli upravni odjel ne treba tražiti i istraživati da li je to tako i provoditi istražne radnje.

Ako se ukažu neke nepravilnosti naravno da će dolaziti do usklađenja sa svim zakonskim osnovama.

Sada imate problem da je većina objekata na Marjanu sagrađena prije 1968 godine, jedan štekat uz restoran i jedna nadstrešnica su nelegalni i sagrađeni su od strane nepoznatog graditelja, tako barem piše, a na pomorskom dobru prava se prenose na Županiju. Vidjet ćemo kada to rješenje postane pravomoćno, odnosno izvršno, vidjet ćemo što će se i kako napraviti. Mislim da će se morati ići u uklanjanje onih nelegalnih dijelova objekta, što je sasvim normalno, nije to ni prva ni zadnja koncesija gdje se uklanja nelegalni dio objekata.

Dešavalo se na više lokacija u županiji i time će se uskladiti koncesija”, odgovara Čogelja i dodaje kako je koncesijski ugovor vrlo jasan, sve nepravilnosti moraju biti uklonjene i koncesionar je prihvatio sva pravila u natječajnoj dokumentaciji.

“Niste u pravu jer kao netko tko daje nešto u koncesiju morate biti siguran da je to legalno. Razlika je kada koncesionar kojem ste već dali koncesiju nešto napravi nelegalno, pa vi dođete srušite i oduzmete mu koncesiju. U ovom slučaju Županija je nešto nelegalno dala u koncesiju, a nije da baš niste znali jer su bila upozorenja, kako od nekih udruga tako i od samih građana. Bilo je tu slika, dokumentacije, a mislim da se tu više popustilo pritiscima održavanja većine u Gradu i Županiji”, ističe Renić i dodaje kako su i koncesijska odobrenja teško rješiv problem jer nije to samo stvar autonomije lokalne samouprave nego je to i “predmet političke korupcije”, ne u nekom direktnom materijalnom smislu nego na neki način da se tako često osigurava broj ruku za određene načelnike i to se koristi dugi niz godina, a ostavlja traga na našoj obali.

Lokalne uprave donose autonomne odluke

Programi Županije govore da sve jedinice lokalne samouprave koje se ne budu pridržavale naputaka i pravilnika neće moći dobiti sredstva od strane Županije, poručuje Čogelja.

“To je ono što možemo i čega se držimo. Naravno i da inzistiramo i konstantno upozoravamo lokalne zajednice da se prilagode, ali ne možemo im ništa narediti ako imaju svoju autonomiju, svoje općinsko vijeće i ljude koji donose odluke. Ono što mi činimo da se svi planovi upravljanja pomorskim dobrom koji nisu usklađeni s našom šprancom, koji je potvrdio ministarstvo mora, idu prijave ministarstvu, nadležnoj inspekciji uz obrazloženje svih nepravilnosti”, kaže Čogelja, ali i dodaje kako inspekcija u zadnje vrijeme žurno izlazi na teren.

To je jedini način kako Županija može utjecati na izdavanje koncesijskih odobrenja, koji nisu zakoniti, kaže Čogelja.

Komentiraj