nakon duge rasprave

Nije prošlo na Gradskom vijeću: Ivo Uglešić nije izabran za ravnatelja Zlatnih vrata

Ideološki sukob razlog je zbog čega na čelnu poziciju splitskog Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje nije izabran Ivo Uglešića.

Za njega se izjasnilo 16 vijećnika vladajućih, dok je protiv bilo 17 vijećnika oporbe , zajedno sa HSLS-ovim Tončem Blaževićem i sa dva suzdržana (MOST-ov Markotić i Zoričić). Vladajućima tako nisu pomogle ni ruke HGS-ovaca koji su se danas pojavili u kompletnom sastavu.

Rasprava koja je trajala skoro tri sata jasno je na to ukazivala, jer se o nekim pojedinostima programa ni Uglešića, ali ni uskoro bivše ravnateljice Tamare Visković nije raspravljalo. Fokus je bio na tome čiji je tko kandidat, jasno upozoravajući da je Uglešić član HDZ-a, a Visković je bila na listi stranke Drugo lice Splita. Opozicija je ujedno upozoravala da je program Uglešića prepisan sa stranica Centra, te kako osim otvaranja Youtube kanala ne predlaže ništa inovativno, dok ga je HDZ branio tvrdeći da on u svom programu nudi cjeloživotno obrazovanje, što je fokus Centra, a ne kulturu, kao Tamara Visković, jer bi kultura trebala biti tek manji dio programa Centra Zlatna vrata.

Vijećniku Martinu Pauku, predstavniku stranke Neovisni za Hrvatsku nikako nije bilo jasno zašto vijećnici Pametno smatraju Uglešića inferniornim kandidatom ako je prepisao program Tamare Visković.

“Kako od dva kandidata koja oba imaju isti program jedan može biti gori, a drugi bolji, bez obzira što je Uglešić svoj kopirao, valjda su onda jednaki. Ako su programi jednaki onda ne može biti inferioran, a koliko znam i po obrazovanju je superioran, on je doktor znanosti, a ona nije. Proteže se i teza da je Visković bila najbolja, najdivnija najkrasnija, a ja vas pitam po čijim se to kriterijima donosi, kada su u kulturi ukusi različiti. Vi kažete da su 2008. godine mediji rekli da je Tamara Visković najbolja pročelnica, pa i Velimir Bujanec je rekao da sam ja najbolji splitski vijećnik, a nisam”, rekao je Pauk upozoravajući vijećnicu stranke pametno Kristinu Vidan da Uglešiću zamjera gramatičke greške, a sama se izražava u “hiljadama”. “Dobro ste uputili na ovu nepismenost , ali moramo svi skupa raditi da se to ne događa i da govorimo i pišemo književno.”

U svom programu stavio je sve ono što se već u Centru Zlatna vrata radi, upozorili su i SDP-ov Goran Kotur, ali i vijećnik Pametno Sani Mardešić.

“Čak je i tu podbacio, od broja gledatelja preko suradnje s HAVCOM, pa sve do prijavljivanja na natječaje, obrazovanja, tečajeva, on line učenja, društvenih mreža, ali i Centra kao nastavne baze sveučilišta, filmskog i školskog programa koji nudi. Ono što me razočaralo je činjenica da nešto što se u ovom gradu izdiglo iznad prosjeka, unatoč politici i pokazalo da se u ovom gradu može dobro raditi, ali vi to uporno pokušavate spustiti na dno”, poručio je vladajućima Kotur i dodao da je ovo jednako kao da ih uvjeravaju da je Fićo bolji od Ferraria.

“Uglešić ni po planu rada ni po programu nije ponudio ništa bolje od onoga što već radi Tamara Visković, nudi čak i izradu suvenira, a to se već radi. Kada se pogleda protekli rad Zlatna vrata nikada nisu imala bolju posjećenost, a posebno bih istaknuo njen rad na FMF-u Splitu, jer je ona bila ta koja je prepoznala ideju. Uvjeren sam da je Uglešić korektan čovjek, ali lošiji kandidat prema natječaju. Ostavimo se ideologija i stranačke pripadnosti, već gledajmo sposobnost i obrazovanje, jer to u kulturi možemo”, poručio je Mardešić.

HDZ-ov Petar Škorić je istaknuo da su, pojednostavnjeno, nestručni oni koji problematiziraju izbor ravnatelja Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje.

“Osuđujem javni linč prema Uglešiću, nikada nijedan kandidat to nije doživio jer se drznuo kandidirati. Je li Tamara Visković božanstvo? Netko kome se ne smije suprotstaviti. Treba se očitovati i HHO i HND i politički uvjetovanom linču u čemu vi sudjelujete. Sramite se!”, poručio je Škorić Marijani Puljak, koja je tražila jasno objašnjenje Upravnog vijeća zbog čega se ne produžuje mandat Tamare Visković.

Ljubica Vrdoljak opoziciji je zamjerila što Uglešiću niti ne pružaju priliku da se dokaže.

“Tko vama daje za pravo da čovjeka koji još nije imao niti vrijeme da sjedne na mjesto ravnatelja ocjenjujete unaprijed njegov rad kao lošiji. Ovdje se o njemu govori kao o nekome koji neće biti sposoban da vodi ovu instituciju. Kako vi znate da stvari neće biti i bolje nego sada, a dozvolite i da aktualna vlast ima više povjerenja u ravnatelja kojeg podržava od trenutne ravnateljice”, poručila je Vrdoljak, a HSLS-ov Tonči Blažević je dodao da nitko ne zna što se s novim ravnateljem može dobiti.

“Krhko je znanje, niko ništa ne zna, možda nam se ljubav i dogodi. A s obzirom da ste vi kolega Kotur svjedok vremena pomozite nam u odluci pa mi dajte objasnite zašto vaša vlast nije prihvatila gospođu Visković prije 4 godine”, pitao je Blažević, a Kotur mu je odgovorio da je Visković ravnateljica postala upravo za vrijeme mandata SDP-a.

MOST-ov Josip Markotić istaknuo je da se izbor za ravnatelja centra Zlatna vrata, za razliku čak i od izbora intendanta splitskog HNK-a pretvorio u političku i medijsku histeriju i harangu potpuno neprimjerenu jednom civiliziranom i demokratskom društvu.

“Pod tobožnjom željom za izbjegavanjem politizacije, ovo se pitanje ispolitiziralo do krajnjih granica. Već je postalo dosadno, prozirno, predvidljivo slušati patetično naricanje, kukanje i cviljenje, jednog dijela političkih i medijskih krugova koje bez prestanka traje već dva mjeseca, kao da se radi o izboru nakon kojeg u Hrvatskoj više ništa neće biti isto, nego ćemo procvasti ili ćemo propasti. Čak mislim da je ovakav pristup i ovakva vrsta podrške Tamari Visković napravila medvjeđu uslugu. O njoj ne mislim ništa loše, uvjeren sam da je podmuklo uvučena u jednu političko ideološku igru. Ovdje nije pitanje izbora boljeg kandidata, već tko ima monopol na kulturu. Tko je arbitar tko će procjenjivati što je prihvatljivo, a što nije, što je kulturno, a što primitivno”, poručio je Markotić i poručio vijećnicima da donesu odluku koja će isključiti politiku iz procesa odlučivanja, a to je privatizirati cijelu kulturu i prepustiti je tržištu.

Nakon što se nije prihvatio  prijedlog novog ravnatelja, raspisuje se novi natječaj. Ujedno će gradsko vijeće odabrati vršitelja dužnosti koji će na dužnost stupiti 12. veljače jer Tamari Visković mandat završava 11. veljače. HDZ-ov Petar Škorić predložio je predsjednicu Upravnog vijeća Danijelu Ćukušić, dok je Vidan iz stranke Pametno predložila da se nastavi mandat Tamari Visković.

Ćukušić je odabrana i na toj funkciji bit će najdulje godinu dana, a novi natječaj treba se raspisati u roku od 30 dana. Vijećnici su prijedlog usvojili s većinom glasova, a Željko Kerum je to komentirao riječima “Sada ima i viška ruku”.

Komentiraj