novi plan

Ništa od centra grada: Evo gdje će se graditi prva splitska rotary garaža

Moderna rotary garaža niknut će na prostoru Splita 3, a ne u centru grada Splita kako je prvotno najavljeno.

Naime, zbog Pravilnika o jednostavno gradnji, ali i GUP-a, Split parking ne može zakonski izgraditi ovaj tip garaža bliže centru grada, iako je ovaj projekt odlično rješenje za taj gradski prostor.

“Istina je da smo još lani najavili pilot projekt s rotary garažama za koji je naša procjena da bi se u Splitu mogle pokazati kao prikladno rješenje za nedostatak parkirnih mjesta na pojedinim lokacijama. Tražili smo mišljenja Gradskog odjela za prostorno planiranje i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za mogućnost postavljanja na konkretnim lokacijama.

Nažalost, odredbe Pravilnika o jednostavnoj gradnji i GUP grada su Split su takve da bitno ograničavaju mogućnost postavljanja takvih garaža te je od predloženih 8 lokacija u ovom trenutku to moguće postaviti samo na jednoj.

Radi se o lokaciji na području Splita 3, konkretno parkingu ispred Prime 3 na kojem je to moguće, a koje nam i logistički odgovara za realizaciju pilot projekta. Za taj projekt smo predvidjeli sredstva u ovoj financijskoj godini te ćemo uskoro raspisati natječaj. Ako se rješenje pokaže uspješnim i prihvatljivim postavit ćemo ga i na druge lokacije, za čiju će realizaciju biti potrebna izmjena ili GUP-a ili Pravilnika o jednostavnoj gradnji”, kaže nam direktor Split parkinga Marko Bartulić.

Podsjetimo, rotary garaže pružaju ekonomičan način parking sustavu koji umjesto da ide u širinu, ide u visinu. Auto ulazi u konstrukciju i sustav ga podiže u zrak kako bi to isto mjesto oslobodio za drugi automobil. Tako na parkirnom mjestu koje inače zauzimaju dva automobila u isto vrijeme može biti parkirano više od osam vozila.

Ovakva parkirna praksa je u zadnjih desetak godina uzela veliki zamah u Južnoj Koreji i Kini, gdje postoje takve instalacije s više od 20 parkirnih mjesta koje znaju biti velike kao i neki neboderi.

Za nabavku rotary garaže Split parking je odredio 10 milijuna kuna.

Komentiraj