Prigodna obraćanja

Obilježen Dan Državnosti i u Splitu: “Jesmo li planove od prije 30 godina realizirali ili ne, je li slavimo današnji datum?”

Podizanje zastave Republike Hrvatske na štandarac na Narodnom trgu uz intoniranje himne „Lijepa naša“ u izvedbi novoosnovane gradske Glazbe Split, polaganje lovor vijenca na Spomen-ploču hrvatskim braniteljima i prigodna svečanost u Staroj gradskoj vijećnici obilježili su središnju proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske koju su organizirali Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija.

„Jesmo li planove od prije 30 godina realizirali ili ne, je li slavimo današnji datum, jesmo li svjesni kad nakon himne i čestitanja izađemo iz ove prostorije da je oko nas slobodna domovina koja slavi svoj dan, je li trebamo još nešto učiniti? Mislim da trebamo“, kazao je danas u svom prigodnom obraćanju gradonačelnik Andro Krstulović Opara na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici.

Prisjetio se događaja kad je imao čast biti jedan od onih sabornika koji su svojim glasovanjem potvrdili izraženi želju hrvatskog naroda za samostalnošću.

„Tog trenutka sam se sjetio djede, pradjede i svih onih koji su imali uperene oči u taj trenutak i pitao se što sad nakon te odluke, gdje ćemo se vidjeti za 20 ili 30 godina. Taj trenutak je sad i ja otvoreno kažem da nisam to zamišljao na ovakav način“, ustvrdio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Po njegovom mišljenju , postigli smo najvažnije ciljeve, neovisna smo i priznata zemlja, članica EU i NATO-a, prihvaćeni od najrazvijenijih zemalja, ali postoji „ali“. Tko će taj „ali“ učiniti pobjedničkim, vi gospodo sa svojim duhom i nastavljanjem plana po kojem mladi moraju imati budućnost i ponos, a roditelji, djedovi i bake mir i dostojanstvo. To je naša zadaća!“ , poručio je okupljenima čestitajući Dan državnosti, a posebnu zahvalu uputio je braniteljima i svima koji su utkali sebe u našu domovinu.

Foto: Grad Split

Na današnjoj svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici prigodna obraćanja imali su predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, župan Blaženko Boban i potpredsjednik Županijske skupštine Živko Nenadić.

„Ljudski životi utkani u temelje naše slobode obavezuju nas na sjećanja, ali i na puno više od toga. Njihova žrtva obavezuje nas na ozbiljnost, odgovornost i predanost u obavljanju javnih, političkih i profesionalnih dužnosti, ali i jasnog promicanja vrijednosti koje su jamac trajnog mira i prosperiteta“, poručio je predsjednik splitskog Gradskog vijeća Igor Stanišić jer , kako je kazao, upravo zbog onih koji su starali ovu zemlju i zbog budućih generacija svu energiju i znanje moramo usmjeriti na rješavanje stvarnih problema i time stvaranje pretpostavki za dostojanstven život svakog čovjeka.

„Nema kompromisa oko ljubavi za domovinu ne smo u obilježavanju ovakvih datuma, nego i oko progresa i razvoja vlastite domovine“, kazao je župan Blaženko Boban prisjetivši se riječi prvog predsjednika Hrvatskog sabora Žarka Domljana kad je nakon proglašavanja Sabora poručio: „Živjela Hrvatska, neka joj je sretan i dug život!“.

Potpredsjednik Županijske skupštine, Živko Nenadić u svom je prigodnom obraćanju istaknuo da su narodi koji nemaju državu, ni dan državnosti osuđeni na nestanak, a ovo što smo mi ostvarili i što danas slavimo trebamo slaviti vječno i pri tom biti zahvalni svima koji su nam to omogućili.

Današnje obilježavanje Dana državnosti RH započelo je polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Lovrinac ispred Središnjeg križa i na Groblju branitelja te u Parku branitelja ispred splitske Gradske uprave.

Komentiraj