spas za neslanovac

Objavljen oglas za otkup zemljišta, kada će krenuti izgradnja jednog od skupljih projekata u Splitu?

Grad Split je objavio oglas za otkup zemljišta na Zagorskom putu, spoj Pujanki i Dujmovače koje se cijeni 1478 kuna po kvadratu.

U ovogodišnjem proračunu za Zagorski put dužine oko 700 metara predviđeno je 7,2 milijuna kuna.

Rješavanje ove ulice jedan je od skupljih projekata u gradu, na koji će se još neko vrijeme trebati čekati, jer će za njega trebati izdvojiti oko 30 milijuna kuna, i to pet milijuna za otkup zemljišta, te 25 milijuna za izgradnju dionice od mosta na Pujankama do rotora kod Bauhausa, duge 650 metara.

Upravo je na posljednjoj, naglo prekinutoj sjednici Gradskog vijeća vijećnik Ivan Barišić tijekom aktualnog sata pitao kada će se započeti graditi ova važna prometnica za cijeli Split, a pogotovo za kotar Neslanovac.

Naime, Zagorski put je važan pravac za dodatni cestovni izlaz iz Splita na sjever. Izgradnja preostalih 600 metara prometnice koji nedostaju, čeka se posljednjih desetak godina.

Dovršetak izgradnje preostalih 600 metara Zagorskog puta posebno je važan stanovnicima Neslanovca čije su uske i loše ulice svakodnevno pretrpane i zagušene mnoštvom vozila čiji vozači tuda prolaze kako bi izbjegli gužve na ulici Domovinskog rata i Zbore narodne garde.

Iz odjela za izgradnju najavljivali su bagere u veljači 2019. ali do dana današnjeg nema ni bagera niti imamo ikakvih informacija o nastavku izgradnje Zagorskog puta, kazao je Barišić.

“To je duga priča, a sada je procjena vrijednosti zemljišta poslana svim vlasnicima, oni su se na to žalili i u tijeku je postupak pred uredom Državne uprave, poslali smo požurnicu i dobili ubrzanje postupka i sada na drugom krugu oni moraju odgovoriti. To je postupak koji jedino možemo požurivati. Nadamo se skorom usklađenju imovinskih odnosa s vlasnicima zemljišta, a tada bi ishođenje dozvola bilo puno brže nego je sada situacija. Sve drugo što bi rekao bilo bi samo nagađanje”, odgovorio mu je dogradonačelnik Nino Vela.

Zanimljivo je kako samo dva dana nakon gradonačelnikovog odgovora izlazi oglas za otkup.

Zbog neizgrađenog dijela Zagorskog puta, stanovnici Neslanovca već godinama muku muče s prometnim problemima u svojem kvartu. Otkad se otvorio Bauhaus, Mostarska ulica, koja je praktički jedini izlaz iz njihova naselja prema istoku, postala je po frekvenciji vozila gotovo kao autocesta.

Izgradnja Zagorskog puta, odnosno konačan završetak te prometnice koja se gradi gotovo 30 godina, riješila bi brojne probleme.

U prvom redu bi se rasteretile Ulica Domovinskog rata i stara Solinska cesta, a Neslanovčani više ne bi imali promenadu kroz kvart. Bilo bi lakše voziti i kroz Mostarsku, za koju je izgradnjom Zagorskog puta predviđen, novi ulaz pomaknut 40 metara južnije.

Sjeverno od raskrižja s Hercegovačkom predviđena je izgradnja pješačkog pothodnika, a na dionici od mosta na Pujankama do križanja s Hercegovačkom potrebno je provesti i arheološka istraživanja.

Komentiraj