Barba oduševio žiri

Od balkona do najboljeg hrvatskog piva: Ova ekipa na Stinicama radi čuda, najavili su i projekt koji će razveseliti brojne Splićane

Ekipa iz splitske Craft pivovare LAB Split je, po izboru američke stranice Rate Beer, napravila najbolje hrvatsko pivo u prošloj godini.

Njihov egzotični LAB Barba Imperial IPA oduševio je žiri na portalu gdje pivopije ocjenjuju piva koja su na njih ostavila nezaboravan utisak. Entuzijasti iz pivovare na Stinicama se nisu ni usuđivali sanjati o ovakvim priznanjima, mada su svjesni kvalitete svojih proizvoda.

Priča o uspjehu započela je prije pet godina kada su Siniša Anđelić i njegov barba Leon Dekanić iz hobija počeli kuhati pivo na balkonu i u garaži.

“To je bio proces koji traje 6-7 sati, a mi smo ga pretvorili u zabavno druženje koje je rezultiralo pivom. Eksperimentirali smo skoro dvije godine, prije nego smo osmislili recept za Barbu. Bio je to naš pokušaj reprodukcije Australskog ale piva s lokalnim sastojcima”, prisjeća se Siniša.

Njihovim vjernim kušačima pivo se svidjelo, pa su ih stalno nagovarali da ga ponovno skuhaju. Siniši i Leonu to je bio signal da imaju kvalitetno pivo koje bi moglo naći širu publiku. Odlučili su hobi pretvoriti u ozbiljniji posao. Nabavili su opremu za kuhanje većih količina piva i nakon manjih dorada plasirali Barbu. Od početka rada pivovare, na tržište su izbacili trinaest vrsta piva, a nove ideje stalno stižu.

“Svi mi kod kuće nešto čačkamo, stvaramo ideje od kojih ne uspije baš svaka. Kroz razgovor nam često sine recept i onda se primimo posla kako bi to pivo i uspjelo. Sad su nam u planu dva nova piva – blago i pitko pivo Punica, te Svekrva koja udara u glavu. Uskoro ćemo na tržište izbaciti i pivo s maslinovim uljem, koje će imati pravi autohtoni štih”, najavljuje Siniša.

Njihovo nagrađeno pivo LAB Barba Imperial IPA proglašeno je za najbolje hrvatsko pivo, no nažalost u njemu je jako malo hrvatskih sastojaka.

Splitski pivari bi voljeli da je situacija na domaćem tržištu bolja i da imaju 100 postotno hrvatski proizvod. No, zasad hmelj i slad moraju nabavljati iz Belgije, Njemačke, Slovenije pa i daleke Amerike.

Imperial IPA su napravili bez velikih kalkulacija, ali je skoro četiri puta skuplja u proizvodnji od Barbe, pa je stoga i teže isplativa. Osim po bogatim okusima, piva izašla iz pogona LAB Split su prepoznatljiva i po humorističnim etiketama koje je ilustrirao Marko Svraka. Njihova piva su prvi prepoznali stranci, a i dan danas lokalno, splitsko tržište je među slabije zastupljenima. Pa se još jednom može upotrijebiti floskula kako je Splićanima najteže uspjeti i biti prepoznat upravo u Splitu.

“Kod nas je craft kuhanje piva još uvijek u povojima, ljudi još nisu upoznati s kulturom takvog pivarstva. Naša piva su nepasterizirana i bez aditiva, pa se moraju čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Ljudi su navikli baratati s industrijskim pivima, koja su dosta otpornija na vanjske uvjete. Tako da se događa da ljudi kušaju naša piva koja nisu ispravno čuvana i koja su izgubila neka svojstva pa ih to odbije od craft piva”, kaže Siniša.

Kako bi ljudima omogućili da probaju pivo u izvornoj kvaliteti, otvorit će kušaonicu u kojoj će se moći degustirati svježe proizvedena piva.

Nagrada koju je dobilo njihovo pivo ekipi iz LAB Split je dodatni poticaj da nastave sa svojim snom, koji ih je iz kuhanja u garaži doveo do vlastitog pogona iz kojeg izlaze craft piva izvanserijske kvalitete.

Komentiraj