Dnevnik bivšeg političara

Odlazi My Global Fashion Awards iz našeg grada, znate li što je to uopće?

I tako, svako malo pročitamo ljutitu izjavu nekog organizatora neke manifestacije o nedostatku sufinanciranje od strane Grada ili Županije.

Ovaj put je to Gianna Apostolski, vlasnica tvrtke Very important person agency d.o.o. Izjavila je da grad Split nije dostojan MGFA. Međutim, koliko ljudi uopće zna što je to grad Split izgubio.

Prva dodjela nagrada održala se prošle godine u Vili Dalmacija. I, ovako je to nekako bilo: uz poznate šampanjce, pjenušce i koktele vrhunskih bartendera Jana Martinović i Filipa Pleteš, slasne zalogaje restorana Bota Šare i Konobe Bajso te uz glazbu DJ Jakira i saksofonista Marina Klarića dodijelile su se nagrade.

U osam kategorija za koje su čitatelji glasali putem portala žena.hr statue mlade umjetnice Mare Ujević dobili su: Ivica Skoko (Dizajner 2017), Karin Design (Dizajner ženske odjeće 2017), Ivica Klarić (Dizajner muške odjeće 2017), Ledenko shoes (Dizajner obuće 2017), Paula Buljan (Model 2017), Danijel Galić (Modni fotograf 2017), Nives Bošnjak (Modni novinar-ka 2017), Petar Grašo (Modna ikona 2017).

Ove godine održano je drugo izdanje, ovaj put u Perivoju. Pobjednici nisu bitni, bitna je ova ljutita reakcija organizatorice koji je po njenim riječima uložila: puno ljubavi, energije, krvi, znoja i novca. I nema više, gotovo. Pati Splite, nećeš više vidjeti ove manifestacije. Ne znam tko će plakati i patiti? Gradonačelnik? Dogradonačelnik? Građani? Turisti?

Kako je manifestacija bila prijavljena za potporu Turističke zajednice Grada Splita i Županijske turističke zajednice pretpostavljam da smo izgubili puno na turizmu. Potpora od gradske zajednice je iznosila 20.000 kuna, a od županijske 7.000 kuna.

Pričigin je recimo dobio 15.000 kuna od TZ Grada Splita, Boat show 10.000 kuna, Ego free festival 10.000 kuna, Shift konferencija 20.000 kuna, San Sustipanske noći 20.000 kuna.

Što se tiče Županijske turističke zajednice, Festival mediteranskog filma je dobio 10.000 kuna, Omiš guitar fest 15.000 kuna, Boat show 15.000 kuna, Dalmatinko kup 10.000 kuna, Mrdujska regata 8.000 kuna …

Županijska zajednica dijeli 1,2 milijuna kuna, a TZ Grada Splita 1 milijun kuna, i to na gomilu programa, svima po nešto. Jasno je zašto turističke zajednice idu na masovnost, kako bi bilo što više manifestacija. Možda bi trebali biti jasniji kriteriji dodjele jer tu ima programa koji baš i ne pripadaju u turizam. Samo ne znam pripada li tu i MGFA.

Što se tiče ostalih potpora ima i drugih natječaja, recimo onaj za udruge u kulturi ili recimo od interesa za grad Split, ali zaista ne vidim gdje bi ovaj festival pripadao. Možda je organizatorica osim veće financijske potpore očekivala sponzorstvo u vidu prostora, hotelskog smještaja i slično. Prošle godine je Grad Split u proračun na primjer uvrstio festival grafita s 250.000 kuna koji je uključivao i smještaj stranih gostiju. Zaslužuje li MGFA takvo nešto? Mislim da ne.

Dodjela nagrada je možda lijepa razglednica u modnom svijetu i vjerujem da se organizatorica dobro pomučila za organizaciju, uložila i svog novca, ali ovakve manifestacije ipak trebaju imati sponzore iz modnog svijeta. Zašto to ne bi bili proizvođači odjeće i obuće ili recimo veliki poslovni centri? Zar njima ne bi to bila i veća vidljivost i interes od grada Splita ili možda ni oni u tome ne vide dovoljno da pokriju sve troškove organizatorice?

Sve u svemu, osim ove manifestacije, dosta je tu upitnih programa i svakako bi trebalo razmisliti koliko toga treba uopće sufinancirati novcem poreznih obveznika.

Komentiraj