Žalba / Odvjetnik traži od Vrhovnog suda puštanje na slobodu Bungura i Duića, optuženih u slučaju Lora

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Odvjetnik Burazer u ovom sudskom postupku zastupa Bungura te je objasnio kako u žalbi Vrhovnom sudu traži puštanje na slobodu i Duića pošto su njih dvojica bili zajedno na saslušanju pred Vijećem splitskog Županijskog suda

5.1.2017.
10:31
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Odvjetnik Vinko Burazer izvjestio je u četvrtak kako je dobio rješenje splitskog Županijskog suda o produljenju istražnog zatvora Emiliju Bunguru i Tomislavu Duiću, optuženima u slučaju Lora, te da je Vrhovnom sudu RH uputio žalbu kojom se traži ukidanje istražnog zatvora i odmah njihovo puštanje na slobodu.

Odvjetnik Burazer u ovom sudskom postupku zastupa Bungura te je objasnio kako u žalbi Vrhovnom sudu traži puštanje na slobodu i Duića pošto su njih dvojica bili zajedno na saslušanju pred Vijećem splitskog Županijskog suda 23. prosinca 2016., kada se razmatralo o njihovom daljnjem statusu, a odluku da im se produžuje istražni zatvor njihovi su branitelji pismenim putem dobili naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obrana okrivljenika Emilia Bungura zahtijeva od Vrhovnog suda RH da ukloni diskriminaciju od strane Županijskog suda u Splitu koji mu već 15 godina sudi izvan ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske. Zahtijevamo da Vrhovni sud RH spriječi štetu i daljnje kršenje ljudskih prava okrivljenika u kaznenom postupku u obnovi, budući se ovaj postupak u obnovi ne može voditi na temelju nezakonite i neustavne optužnice Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Splitu", navodi u žalbi odvjetnik Burazer.

Naglašava kako je razvidno da sud nezakonito produljuje istražni zatvor iako je okrivljenik Bungur zatvoren već više od 30 mjeseci a maksimalno po Zakonu o kaznenom postupku (ZKP) do nove presude u obnovi postupka može biti u zatvoru 12 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Optužno vijeće Županijskog suda u Splitu produljuje istražni zatvor okrivljeniku prema svom ovlaštenju iz ZKP-a (čl. 127. st 4.) upravo iz razloga jer optužnica nije potvrđena. Ta pravna činjenica upućuje na zdravi pravni zaključak kako ne postoji osnovana sumnja da je okrivljenik Emilio Bungur počinio kazneno djelo za koje mu je određen i produljen istražni zatvor jer ne postoji potvrđena optužnica," navodi Burazer u žalbi Vrhovnom sudu RH.

Odvjetnik: Teško kršenje presumpcije nevinosti okrivljenika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 U prosincu 2015. godine Izvanraspravno vijeće splitskog Županijskog suda je na prijedlog tužiteljstva donijelo odluku da se Burazeru obustavi izdržavanje šestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen u postupku Lora 1 te da se taj postupak vrati u fazu istrage.

Odvjetnik Burazer u svojoj žalbi ističe da ako je ta pravomoćna presuda (šest godina zatvora iz slučaja Lora 1) obustavljena od izvršenja, to znači da ne postoji pravorijek o krivnji okrivljenika Emilia Bungura, te da je on nevin do nove osuđujuće presude, ako se ona donese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presumpciju nevinosti okrivljenika u ovom nezakonitom kaznenom postupu teško zlorabi sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu, uz podršku pravosudnog sustava Republike Hrvatske, na koji način suci i DORH ugrožavaju pravnu sigurnost svih građana i same države," kaže u žalbi Vrhovnom sudu odvjetnik Brazer. 

Objedinjeni sudski postupak Lora 1 i Lora 2  počeo je u rujnu 2016. godine na Županijskom sudu u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petorici bivših vojnih policajaca - Tomislavu Duiću i Emiliju Bunguru koji su u istražnom zatvoru, te Anđelku Botiću, Tončiju Vrkiću i Anti Gudiću, koji na suđenje dolaze sa slobode- sudi se za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. u tadašnjem Vojno-istražnom centru Lora.

Oni su već prethodno pravomoćno osuđeni u sudskom postupku Lora 1. Duić je osuđen na osam godina zatvora, a Vrkić na sedam, dok su Botić, Bungur i Gudić svaki dobili po šest godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica u sudskom postupku Lora 2 podignuta je 2009., a godinu dana kasnije zatraženo je suđenje u odsutnosti za Duića i  Bungura koji su tada bili u bijegu.  

Vrhovni sud RH je 2012. godine odobrio suđenje u njihovoj odsutnost. U međuvremenu Bungur je krajem 2015. godine uhićen, a Duić je uhićen u veljači 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo